Atatürk Mahallesi Hilal mevkiinde, Atatürk Bulvarı üzerinde, Belediye Caddesi’ne dönen kavşağın ortasında bulunan anıtsal çeşmenin müstakil tapu kaydı bulunmamaktadır.
1926-1935 döneminde İzmir Valiliği görevini yürütmüş olan Vali Kazım Dirik tarafından 1928 yılında Cumhuriyet anısına yaptırılan çeşme bir anıt görünümündedir.
Tüm yapı elemanları mermerden olan çeşme alt kaidenin üzerinde yükselmekte, dört sütun üzerine yine mermer blok örtüyle kapatılmıştır. Üst örtüsü girintili işlemelerden oluşan çeşmenin sütun başları antik dönem süslemelidir.
Birbirinden farklı olan bu dört antik formun devşirme malzeme olduğu düşünülmektedir. Sütunlar arasında bulunan beyzi mermerden yapılmış dört kemerden üçünün ortasında yıldız ve hilal motifi bulunmaktadır.
Kemerlerden birinin üstünde, kemerle aynı formda “Cumhuriyetin Feyizli Eserlerinden Kemalpaşa Çeşmesi” yazısı okunmaktadır. Çeşmenin üst örtüsünde küçük bir yazı karakteriyle 1928 tarihi görülmektedir.
Çeşmenin ortasında, çatıdan sarkan mermer bloğun dört tarafında da nesli tükenmiş olan ve Nif Dağı’nda yaşayan Anadolu Parsı’nın betimlemesi görülmektedir. İlk inşa edildiği yıllarda bu parsların ağız kısmından su akmaktaydı.
Çeşmenin motifleri ve mimari elemanları, antik kültürden esinlenilerek yapıldığını göstermektedir. Çeşme günümüzde anıt yapı olarak, döner kavşağın ortasında durmaktadır.
KAYNAK: İZMİR’İN ÇEŞME VE SEBİLLERİ ( FATİH DALGALI )