Urla llçesi, İskele Mahalle 2121 sokakta, 4440 ada, 5 parselde 1961.04 metrekare tapu alanına sahip yapı İskele okulunun güney köşesinde bir kilise yapısıdır.
Ayrılıkçı fikirlere sahip olmadıkları sürece Batı Anadolu Rumları'nın dinsel organizasyonuna devlet müdahale etmiyordu. Nitekim H.1103 (M.1692) tarihli bir Osmanlı belgesine göre, Manisa, Tire, Kuşadası, Güzelhisar (Aydın), Urla, Menemen, Denizli ve Kula bir metropolitlik bölgesiydi ve Rahip Trifan isimli bir Rum erkek de bu bölgeden sorumluydu.
Urla’da da fetihten beri (Aydınoğulları devrinde) Urla Rumları'nın ellerinde Kefere mahallesinde bir kiliseleri vardı ve Osmanlı sultanları bu kilisenin tamirine izin vermişlerdi. Kısacası Urla Rumları'nın dini ibadetlerine ve kiliselerine karışılmamıştı.
Hatta Urla’da yeni kiliselerin yapımına da devletçe izin verilmişti.
Urla’da Meryem Ana Rum Kilisesi (1893),
Urla Rüstem Mahallesi'nde Kilise (1898),
Urla İskele’de Rum Kilisesi (1899) bunlardan birkaçıdır.
İskele’deki Kilisenin adi Agios Nektarios, Aziz Nektarios adına Scala Vourla’daki (Urla ) Rum halkı yapılmış. Kilise içerisinde Yunanistan’dan gönderilen ikonalar ve Meryem ana freskleri bulunurdu.
1922 de buradaki Rumlar Urla’yı terk ettiklerinde ayni kilisenin bir benzerini de Yunanistan’da kurmuşlar.
Buradaki kilisenin daha eski döneminde aşağıda fotoğrafı görülen Aziz Nicholas adına yapıldığı sonradan 1800’ lü yıllarda adının değiştirip (bir trajik olay yaşandıktan sonra) adını Agios Nektarios kilisesi koymuşlar.
KAYNAK: İbrahim Özuysal / Prof.Dr. Mehmet Akif ERDOĞRU
FOTOĞRAFLAR: Erol ŞAŞMAZ ( Bazıları internet kaynaklı)
Ä°skele Mahallesi Rum Kilisesi -URLA FotoÄŸraf Galerisi