Osmanlı Deniz Kuvvetleri Donanması 1500’lü yıllarda hava şartlarından dolayı Çeşme Körfezi’ne gelerek buraya sığınmıştır. 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Çeşme Kalesi yanına Kervansaray yaptırılmıştır.
Daha sonra askerlerin ve bölge halkının yararlanabilmesi için Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Pargalı İbrahim Paşa tarafından Tarihi Çeşme Hamamı yapılmıştır.
2016 yılına kadar aktif olarak kullanılan ve dokusu bozulan hamamın bahçe duvarları onarıldı, bahçe düzenlemesi tamamlandı. Sıcak su deposu projeye uygun olarak restore edildi. Isıtma sistemi, tesisatı yenilendi. Hamamın tavanı ve tabanı projesine uygun olarak masif ahşaptan imal edildi. Ahşap oturtma çatı dört meyilli olarak yeniden yapıldı. Bahçeye ısı pompası ünitesi ve jenaratör yerleştirildi. Hamamın içerisindeki bozuk çeşme onarılarak çalışır hale getirildi. Su-ısı izalasyonu detayları çözüldü. 2019 yılında restorasyonu tamamlanan hamam12 ay boyunca açık olacak hamam Tarihi ve turistik amaçla kullanılacak hamamda geleneksel gelin hamamları da yapılabilecektir.
Pargalı İbrahim Paşa (1495 – 1536)
Kesin memleketi bilinmemekle birlikte, çeşitli kaynaklarda Rum, İtalyan ya da Hırvat asıllı olduğu söylenmektedir. Küçük yaşta devşirme yolu ile Manisa’ya getirilen Pargalı İbrahim Paşa, burada Kanuni Sultan Süleyman tarafından maiyetine alındı ve ölümüne kadar onun yanından ayrılmadı. 1521’de Belgrad’ın Fethinde görev aldı. 1522’de Rodos seferine katıldı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatının başlaması ile birlikte, hızla yükselerek önce Hasodabaşı oldu, daha sonra ise Sadrazamlığa yükseldi. Bunların yanında Rumeli ve Anadolu Beylerbeyi ve Seraskerlik makamlarının da sahibi oldu. Kanuni onu öyle sevdi ki ailesine de aldı.
1524’te Pargalı, Kanuni’nin kız kardeşi Hatice Sultan ile evlendi. Mısır’da asayişi sağlamakla görevlendirildi ve kendisine Mısır Beylerbeyi unvanı verildi. Macaristan seferine katıldı ve Mohaç Savaşının kazanılmasında önemli rol oynadı. Avusturya İmparatoru’nu Osmanlı Sadrazamına eşit sayan 1533 tarihli İstanbul Antlaşması’nın müzakerelerini yürüttü. Safevilere karşı düzenlenen Irakeyn seferine katıldı. Tebriz’i aldıktan sonra Kanuni’nin kuvvetleri ile birleşti ve Bağdat’ın fethinde görev aldı. Farsça, Rumca, Sıprça ve İtalyanca dillerini bilen Pargalı İbrahim Paşa, sanata oldukça meraklıydı. Müzik alanında çocukluğundan itibaren yoğun bir eğitim gördü. Bunun yanında 13 yıllık sadrazamlık görevi süresince; bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan İbrahim Paşa Sarayı’ndan başka, İstanbul, Mekke, Selanik, Hezergrad (Razgrad) İbrahim Paşa Camii ve Kavala’ da Cami, Mescid, Mektep, Medrese Zaviye, hamam ve çeşme gibi eserler inşa ettirmiş ve bunlara vakıflar tahsis ettirmiştir.