Hacıisa Mahallesi, Balkış Sokak No: 18 de Üst katına konut inşa edilmiş olan hamam bugünkü şekliyle dıştan adeta bir ev görünümündedir.
Önünden Tabakhane Deresi geçmektedir.Duvarlar kabayonu taş ve moloz taşlarla örtülmüştür. Köprübaşı Hamamı halk arasında Fatih İbrahim Bey Hamamı adıyla da tanınmaktadır. Hamamın Fatih İbrahim Bey Camisi'ne yaklaşık 500 metre uzaklıkta oluşu aynı külliyeye ait olduğu konusunda fikir vermektedir.
Hamam, Semavi Eyice’nin “soğukluk, sıcaklık ve halvet eş odalar halinde olan tip” olarak tanıttığı, ılıklık, sıcaklık ve halvetlerin yaklaşık olarak aynı büyüklükte olduğu plan tipine örnek gösterilmektedir.
Sadece bu plan tipine bağlı kalan Köprübaşı Hamamı’ndaki mekânların boyutları eş genişlikte değildir. Yapının duvarları kaba yonu taş ve moloz taşlarla örülmüştür.
İstanbul Başbakanlık arşivinde bulunan ve I. Selim (1512-1520) zamanına tarihlenen Evkaf defterinde Fatih İbrahim Bey'in Camisi'ne bir hamam ve bazı yerler hak edildiği belirlenmektedir. Defterde Hamamdan senede 325 akçe gelir sağlandığı yazılıdır. Ankara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde yer alan 1583 tarihli Aydın Vakıf defterinde Fatih İbrahim Bey Camisi için vakfedilenler arasında bir hamamın da bulunduğu nakledilmektedir. İki defterdeki bilgilere göre hamamın geliri I. Selim zamanında 325 akçe iken 1582-83'te 6 katına çıkmıştır.
Hamamın bir inşaat kitabesi yoktur ancak yukarıda ki bilgileri verilen I. Selim dönemine ait evkaf defterine göre hamam 1512- 1520 tarihlerinde çalışır durumdaydı. Bu bilgiye dayanarak hamam 15 yüzyıl 2. yarısında tarihlenmesi mümkün görünmektedir.
İstiridye kabuğu şekilli trompların daha çok Bu yüzyılda görülmesi de tarihlendirme önerimizi destekler mahiyettedir.
Yapının, Balkış Sokak’ta yer alan tarafından üst katına konut inşa edilmiştir. Dışarıdan bakıldığında adeta bir ev görünümünde olan hamam, gizlenmiş durumdadır. Yapının Küçük Hamam Sokak’ta yer alan cephesinde ise tarihi yapı görülebilmektedir.
KAYNAK: UKTA
Fatih İbrahim Bey ( Köprübaşı) Hamamı – ( Urla ) Fotoğraf Galerisi