Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMİRİN MEDRESELERİ
  Ä°ZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  Ä°ZMİRİN ÖREN YERLERİ
  Ä°ZMİRİN MÜZELERİ
  Ä°ZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  Ä°ZMİRİN İLÇELERİ
  Ä°ZMİRİN CAMİLERİ
  Ä°ZMİRİN KİLİSELERİ
  Ä°ZMİRİN ANITLARI
  Ä°ZMİRİN ÅžEHİTLİKLERİ
  Ä°ZMİRİN HANLARI
  Ä°ZMİRİN HAMAMLARI
  Ä°ZMİRİN KAPLICALARI
  Ä°ZMİRİN ÇEÅžMELERİ
      MERKEZ ÇEÅžMELERİ
      KARABURUN ÇEÅžMELERİ
      GÜZELBAHÇE ÇEÅžMELERİ
      NARLIDERE ÇEÅžMELERİ
      BAYRAKLI ÇEÅžMELERİ
      ALİAÄžA ÇEÅžMELERİ
      BAYINDIR ÇEÅžMELERİ
      BERGAMA ÇEÅžMELERİ
      BORNOVA ÇEÅžMELERİ
      BUCA ÇEÅžMELERİ
      Ã‡EÅžME ÇEÅžMELERİ
      DİKİLİ ÇEÅžMELERİ
      FOÇA ÇEÅžMELERİ
      GAZİEMİR ÇEÅžMELERİ
      KEMALPAÅžA ÇEÅžMELERİ
      KINIK ÇEÅžMELERİ
      KİRAZ ÇEÅžMELERİ
      MENEMEN ÇEÅžMELERİ
      Ã–DEMİŞ ÇEÅžMELERİ
      SEFERİHİSAR ÇEÅžMELERİ
      SELÇUK ÇEÅžMELERİ
      TİRE ÇEÅžMELERİ
      TORBALI ÇEÅžMELERİ
      URLA ÇEÅžMELERİ
  Ä°ZMİRİN SU KEMERLERİ
  Ä°ZMİRİN KÖPRÜLERİ
  Ä°ZMİRİN KALELERİ
  Ä°ZMİRİN TÜRBELERİ
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletiÅŸim   
Yusuflu Köyü -2 numaralı çeşme / Kavaklı Çeşme -BAYINDIR

Yusuflu Köy‟ü sınırlarında Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen 5 adet çeşme vardır. Bunlardan 4 tanesi köy merkezinde küçük çeşmeler olup, diğeri Yusuflu Köyü merkezi ile Atatürk Mevki‟ne ve Bayındır – Tire anayoluna bağlanan yoldaki çeşmedir.

Köy içerisindeki konumları bu çeşmelerin Yusuflu Köyü merkezinde şu an kullanılmadığı ve zarar görmüş oldukları görülürken, Atatürk Mevki yolu üzerinde konumlanan çeşme, hala kullanılmaktadır.

Köy içerisinde konumlanan çeşmelerin, köyün en eski yerleşim bölgesi olan güneydoğusuna ve birbirlerine yakın konumlandıkları gözlenmektedir. Çeşmelerin isimleri ile ilgili yazılı bir kaynağa ulaşılamamış olup , çeşmeler isimlendirilirken köy halkının verdiği isimler kullanılmış ve isim verilmemiş olan çeşmeler numaralandırılarak tanımlanmıştır.


Köyün eski camisinin karşısında, moloz taş bir duvara bitişik Şekilde konumlanan bu çeşme, tuğla malzemeden yapılmıştır. Kitabesi zaman içerisinde yapılan onarımlar ve yıpranma sebebiyle yok olmuş olup, tarihi ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Tek yüzlü ve dikdörtgen prizma gövdeli olan çeşme sivri kemerlidir.

Köy sakinlerince Kavaklı çeşme olarak bilinir. Bu ismi yapıldığı dönemde etrafında kavak ağaçlarının çok olması sebebiyle aldığı söylenmektedir. Çeşmenin, eski köy meydanında konumlandığı düşünülmektedir. Çeşme günümüzde kullanılmamaktadır.

KAYNAK:YUSUFLU KÖYÜ GELENEKSEL YERLEŞİM DOKUSU (BESTE ULUER)
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
Yusuflu Köyü -2 numaralı çeşme / Kavaklı Çeşme -BAYINDIR Fotoğraf Galerisi