Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
      KONAK MERKEZ MÄ°RASLARI
      SELÇUK MÄ°RASLARI
      BAYRAKLI MÄ°RASLARI
      Ã–DEMÄ°Åž MÄ°RASLARI
      BORNOVA MÄ°RASLARI
      GAZÄ°EMÄ°R MÄ°RASLARI
      DÄ°KÄ°LÄ° MÄ°RASLARI
      TÄ°RE MÄ°RASLARI
      KARÅžIYAKA MÄ°RASLARI
      ALÄ°AÄžA MÄ°RASLARI
      KEMALPAÅžA MÄ°RASLARI
      BUCA MÄ°RASLARI
      Ã‡Ä°ÄžLÄ° MÄ°RASLARI
      BAYINDIR MÄ°RASLARI
      BERGAMA MÄ°RASLARI
      Ã‡EÅžME MÄ°RASLARI
      FOÇA MÄ°RASLARI
      URLA ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
ESKİ KİREMİT FABRİKASI – DARAĞACI -KONAK MERKEZ

Eski Kiremit Fabrikası, Konak ilçesi, Umurbey mahallesi 1393 ada, 17 parselindeki 9.175 m²’lik alan üzerinde ve Şehitler Caddesi, No.141/6 adresindeki tarihi yapı (2007’de Rattan, 2013’de Özdede binası) İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 08.01.1998 tarih, 7003 sayılı kararı ile tescillenmiştir.

Fabrikanın yapım tarihinin 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başı olduğu düşünülmektedir. Mülkiyeti, İzmir Kiremit Fabrikası TAŞ’ye aittir. 1918 yılı endüstri sayımlarında bulunan 31 fabrikaya dâhil olduğu düşünülmektedir. Tarihsel süreç içerisinde yapının bir kısmı yıkılmıştır. 1990’lı yıllarda otomobil tamir atölyesi olarak kullanılmıştır. 8 Ocak 1998 tarihinde ilgili koruma kurulu tarafından tescillenmiştir.

2005 yılında yenileme çalışmaları yapılmıştır. Yenileme çalışmaları sonrası mobilya satış mağazası olarak kullanılsa da, günümüzde inşaat malzemeleri satışı yapılmaktadır. Son dönemde ise Can kırtasiye tarafından kullanılmaktadır.

Geleneksel üretim tesisi mimarisinde inşa edilen yapı tek katlı ve dikdörtgen planlıdır. Sadece güney cephesi ile batı cephesinin bir kısmı özgünlüğünü koruyabilmiştir. Yığma taş sistemiyle inşa edilen duvarlara yenileme sonrası betonarme kirişler eklenmiştir.

KAYNAK: Ä°ZMÄ°R ENDÃœSTRÄ°YEL MÄ°RAS ENVANTERÄ°
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
ESKİ KİREMİT FABRİKASI – DARAĞACI -KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi