Bağyurdu Beldesi'ni !zmir-Ankara Karayolu'na bağlayan tali yoldan 2km. içeride""Hamam Yıkığı" adıyla bilinen mevkide inşa edilmiştir.
Yapı bugün bakımsız ve harap bir durumdadır. Duvarları kabayon u taş ve tuğla, üst örtü ve kemer yüzleri ise tuğla malzemeyle inşa edilmiştir. Duvarları kısmen, üst örtüleri tamamen yıkılmıştır.
Kare planlı yapı; ılıklık, tuvalet ve iki halvet hücresinden meydana gelmektedir. Boyutlarına bakılarak, köşk, konak vb. bir yapı türü ile birlikte inşa edildiğini söyleyebiliriz.
Bulunduğunu tahmin ettiğimiz duvar tamamen yıkılmıştır. Hücrenin üzeri pandantif geçişli kubbe ile örtülmüştür. Bu mekan, güney duvarı üzerindeki dikdörtgen şekilli bir pencere ile su deposuna açılmaktadır.
Halvet hücrelerinin güneyinde, dikdörtgen şekilli su deposu yer almaktadır. Tamamen yıkık durum daki bu depodan, günümüze sadece kuzey duvarı üzerindeki tonoz başlangıç izleri gelebilmiştir. Tonoz örtüsü, kalıntılarına göre tuğla malzemelidir.
Yapının inşa kitabesi yoktur. Foça (İzmir) I.No.lu Hamam (XV.yy). ılıkhk mekanının ortası kubbe, iki yanda kalan alanları tonozla örtülmüştür. Selçuk'ta (İzmir) Küçük Hamam (XV.yy), Alan ya'da (Antalya) Alara Kalesi Köşk Hamarnı (1224-25), Balat'taki (Aydın) İlyas Bey Camii Yakının daki Hamam (XV.yy) benzer planda inşa edilmiş hamam örnekleridir.
Bu örneklere bakılarak Bağyurdu Yıkık Hamamın da XV-XVI. yy'da yapıldığını söylemek mümkün görünmektedir.
KAYNAK :Kemalpaşa ve Çevresi'ndeki Türk-Islam Eserleri-II (Hamamlar-Çeşmeler- Köprüler ve Bazı Mezartaşları); Arş. Gör. Ersel ÇAGLITÜTÜNCİGİL