Halil Ağa Camii'nin güneyinde, batıdan doğuya hafif eğimli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Bir bodrum üzerinde tek kat halinde yükselen evin, doğusuna bitişik durumdadır.
Tamamen yıkık ve harap vaziyetteki yapının, bölümleri hakkında bir fikir öne süremiyoruz. Çünkü; mevcut izler yok edilmiş ve hamamın bulunduğu kısım ahıra dönüştürülmüştür. Bu neden le ölçü alınamamıştır.
Yapının, inşa malzemesi kabayonu taş ve tuğladır. Günümüze sadece; bir mekandan diğerine geçişi sağladığını düşündüğümüz kapı ulaşabilmiştir. Bu kapı, sonrasında örülerek daraltılmıştır. Giriş, iki yanındaki çıkıntılarıyla taçkapı görünümüne sahiptir. Ancak, çıkıntıların alt seviyesinde görülen künkler, bu aralığın bir mekandan diğerine geçiş sağlayan bir kapı eklinde kullanıldığını kanıtlamaktadır.
Yapının inşa kitabesi yoktur. Ancak, hamama bitiş ik durumdaki evin plan ve inşa özellikleri göz önüne alınarak; hamamın da evle aynı dönemde yapıldığı kabul edilirse, 17.-18.yy'da inşa edilmiş olabileceğini kabul etmek mümkün görünmektedir.
KAYNAK :Kemalpaşa ve Çevresi'ndeki Türk-Islam Eserleri-II (Hamamlar-Çeşmeler- Köprüler ve Bazı Mezartaşları); Arş. Gör. Ersel ÇAGLITÜTÜNCİGİL
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
Hamamlı Ev -Yukarıkızılca- (Kemalpaşa) Fotoğraf Galerisi