Kasabanın eski yerleşim alanında, Cumhuriyet Mahallesi'nde, Armutlu-Eski Cami'nin batısında, adıyla anılan çay üzerindedir. Çayın üzerine yapılmış üç tane köprü vardır. İçlerinde tarihi yapı bu köprüdür.
Köprü kuzey-güney yönlü akan ırmağın üzerinde, doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Günümüzde halen kullanılmaktadır.
Kaya zemin üzerine, kabayonu taşla bina edilen köprü dört gözlüdür. Kuzeyinde üst üste yerleştirilmiş iki yuvarlak kemer gözü dikkati çekmektedir. Orta gözler, diğer gözlere göre daha büyük
ve geniştir. Yuvarlağa yakın sivri kemerlidir. Su büyük tutulan bu göz içinden akmaktadır. Güneydeki iki göz, kuzeydeki göz gibi daha küçük tutulmuştur ve yuvarlak kemerlidir.
Köprünün ne zaman yapıldığı belli değildir. Halk arasında çok eski bir köprü diye tanınmaktadır.
Ermenek-Anamur yolu üzerindeki Ala Köprüsü (1306), Diyarbakır Sinek Çayı üzerindeki Siğnek Köprüsü (XV-XVI.yy) benzer şekilde inşa edilmiş köprü örneklerinden bir kaçıdır. Ayrıca, inşa malzemesi ve kemer formu da göz önünde tutulursa, yapının XV-XVI.yy'da yapıldığını söylemek mümkün görünmektedir.
Köprünün ayakları, 1980 yılında gelen büyük sel felaketi sonucu, yıkılına tehlikesi göstermiş, batı yönündeki ilk gözün yarısı ve duvarları yıkılmıştır. Belediyesince batı yönündeki ilk gozün yarısı betonla dökülerek yeniden kemer şeklinde yapılmış, yıkılan kesim onarılmış, sağlamlaştırmak amacıyla ayaklara beton dökülüp, takviye edilmiştir. Selkesenleri betonlanmıştır. Koprünün daha önce dar olan üzeri betonla kaplanmış ve bir traktörün geçebileceği büyüklükte genişletilmiştir.
KAYNAK :Kemalpaşa ve Çevresi'ndeki Türk-Islam Eserleri-II (Hamamlar-Çeşmeler- Köprüler ve Bazı Mezartaşları); Arş. Gör. Ersel ÇAGLITÜTÜNCİGİL