Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
      GÜZELBAHÇE TÜRBELERİ
      NARLIDERE TÜRBELERİ
      ALİAĞA TÜRBELERİ
      BERGAMA TÜRBELERİ
      MERKEZ TÜRBELERİ
      BUCA TÜRBELERİ
      TORBALI TÜRBELERİ
      BALÇOVA TÜRBELERİ
      BAYINDIR TÜRBELERİ
      BORNOVA TÜRBELERİ
      ÇEŞME TÜRBELERİ
      ÇİĞLİ TÜRBELERİ
      DİKİLİ TÜRBELERİ
      GAZİEMİR TÜRBELERİ
      KARABAĞLAR TÜRBELERİ
      KEMALPAŞA TÜRBESİ
      KİRAZ TÜRBELERİ
      MENDERES TÜRBELERİ
      MENEMEN TÜRBELERİ
      ÖDEMİŞ TÜRBELERİ
      SEFERİHİSAR TÜRBELERİ
      SELÇUK TÜRBELERİ
      TİRE TÜRBELERİ
      URLA TÜRBELERİ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletişim   
Mustafa Efendi Türbesi - ( Seferihisar )

Limanın batısında, denize yaklaşık 30 metre uzaklıktadır.
Baldaken kuruluşlu türbenin üzeri bir kubbeyle örtülüdür. Payeler ve duvarların üst kesimleri kırma taşlarla, kemerler ise tuğlayla inşa edilmiştir.

Bugün yapı, içte ve dışta tamamen sıvalıdır
Bütün cepheleri aynı düzende olan türbenin dört köşesinde yer alan “L” kesitli payeler birbirine sivri kemerlerle bağlanmıştır. Kemerlerin üzengi hizasında birer düz silme yer almaktadır. Tek sıra taş bir saçakla sona eren gövde, doğrudan duvarlar üzerine oturan bir kubbeyle örtülmüş ve kubbenin üzeri yakın zamanda çimentolu harç ile sıvanmıştır.
Geçişi pandantiflerle sağlanan kubbe içte de sıvalı olduğu için inşa malzemesi anlaşılamamaktadır. Türbede, 264X159 cm. ölçülerinde, sanduka tipi basit bir mezar bulunmaktadır. Lahitin baş ucunda, üzerine Latin harfleriyle yakın zamanda “Mustafa Efendi Türbesi” yazılmış bir mermer levha yer almaktadır.
Anadolu’da, Beylikler döneminde ortaya çıkan baldaken kuruluşlu türbe örneklerine Selçuklular döneminde rastlanmamaktadır. Anadolu’da inşa edilmiş diğer türbe örnekleriyle karşılaştırıldığında, sayıca çok daha az olan baldaken türbelerin, hiçbir dönemde yaygınlaşmadığı görülmektedir.

Baldaken türbeler kare, altıgen veya sekizgen kuruluşlu olabilmektedir. Yukarıdaki örneklerden Rum Mehmet Paşa Türbesi altıgen, Hızır Bey Türbesi sekizgen, diğer örnekler ise kare planlıdır. Araştırmalar, Anadolu’da inşa edilmiş baldaken türbelerde kare planın tercih edildiğini göstermektedir . Kare planlı baldaken türbelerde her cephede, tek ya da iki kemer bulunabilmektedir. Erken dönem Osmanlı türbelerinden Devlet Hatun Türbesi, Malkoçoğlu Mehmet Bey Türbesi ve Saraylılar Türbesi, iki kemerli cephe düzenine sahip örneklerdendir.

Yapının kitabesi yoktur. Türbenin, adına inşa edildiği söylenen Mustafa Efendi adlı kişiyle ilgili herhangi bir bilgiye de rastlayamadım. Baldaken kuruluşlu türbelerin 14. yüzyılın ortalarından itibaren yaygınlaşmaya başlaması bir ipucu gibi görünse de, Sığacık’ın 16. yüzyılın ortalarında inşa edilen kale ile birlikte korsan yatağı olmaktan çıkarılıp güvenli bir merkeze dönüştürülerek Türkler tarafından iskan edilmesi yapının daha erken olamayacağını düşündürmektedir. Türbenin çevresinde bulunan mezar taşlarından en eskisi 1217/1803 tarihlidir. Basit yapısı türbenin de bu tarihten kısa bir süre önce inşa edilmiş olabileceği izlenimi vermektedir.

KAYNAK: SIĞACIK’TA TÜRK MİMARİSİ ( ERTAN DAŞ)
Mustafa Efendi Türbesi - ( Seferihisar ) Fotoğraf Galerisi