Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  İZMİRİN ÖREN YERLERİ
  İZMİRİN MÜZELERİ
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
      MERKEZ KAPLICALARI
      BALÇOVA KAPLICALARI
      BAYINDIR KAPLICALARI
      BERGAMA KAPLICALARI
      ÇEŞME KAPLICALARI
      DİKİLİ KAPLICALARI
      MENEMEN KAPLICALARI
      SEFERİHİSAR KAPLICALARI
      TİRE KAPLICALARI
      URLA KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletişim   
Gülbahçe Ilıcası - (Urla)

Ilıca, yerden doğal olarak çıkan sıcak hamam anlamına gelmektedir. Şifalı su olarak da adlandırabileceğimiz ılıcaların, insanlık tarafından keşfi ise, Tevrat’a göre Mısırlılara kadar dayanmaktadır. “Tıbbın Babası” olarak bilinen Hippokrates, ılıcaların önemini vurgulayan ve bu konuda ortaya yapıt koyan ilk kişidir. Romalılar da sıcak su kaynaklarına çok önem vermiş ve gittikleri her yerde bir ılıca yapmışlardır. Osmanlı zamanında da, sıcak su kaynakları doğal ve alternatif bir kaynak olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

Geçmişten günümüze değin varlığını sürdüren ılıcalardan biri de Urla’da bulunan Gülbahçe Ilıcasıdır. Gülbahçe Köyü’nün güneyinde, Tatar Deresi’nin denize ulaştığı yerde bulunan ılıca, Roma Hamamı olarak da adlandırılmaktadır. Ancak ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi olmamakla beraber, yapı içinde Helenistik döneme ait kalıntılar bulabilirsiniz.

Ilıcanın suyu 17-22 derece olup, pek çok rahatsızlık içinde şifa kaynağı olma özelliğinde. Gülbahçe Ilıcası, etrafında hiçbir tesis olmayan, nadir ılıcalardan olması sebebiyle de, diğerlerinden ayrılmış durumda. Ilıcanın suyu, deri ve romatizmal hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılıyor.

Batı’da Avicenna adıyla tanınan polimerik erken tıbbın babası İbn-i Sina; ılıcaların önemini şu sözlerle vurgulamıştır: “Ağrıları keser. Sinirlere kuvvet verir ciltteki çıban ve yaraları iyi eder derideki lekeleri giderir mideyi gevşetir. Sıcak hamamda vücut yağ ile ovulursa mafsal ve sinir ağrılarına iyi gelir.”

Gülbahçe’de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arazinde yer alan bu ılıca, tarihi dokusu nedeniyle “Kleopatra Hamamı” olarak da bilinir. Eğer yolunuz Urla’ya düşerse, Helen Kraliçesi Kleopatra’nın adıyla anılan bu ılıcayı ziyaret etmeli, şifalı sularından faydalanmalısınız.

KAYNAK: DERGİ URLA
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ (BAZILARI SOSYAL MEDYADAN ALINTIDIR)
Gülbahçe Ilıcası - (Urla) Fotoğraf Galerisi