Kızlarağası Hanı Batı Cephesindeki Akmaz Çeşme, Halim Ağa Çarşısı olarak bilinen bölgede, Hisar Camii, 906. 902. ve 871. Sokaklar ile çevrili, iki katlı ve avlulu Kızlarağası Hanın batı yönü cephe duvarında bulunan akmaz çeşmenin orada ne aradığı araştırmacılar için ilginç bir konudur.
Han, Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut un Darüssaade ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılır. Ancak çeşmenin kitabesinde 1675 tarihi vardır. Bu nedenle ya çeşme bir başka yerden buraya getirilerek yerleştirmiştir, ya da hanın yapımından önce aynı yerde bulunan bir çeşmenin kitabesi öylece bırakılmıştır.
Çeşme nişinin üzerinde yer alan, 70 x 9 cm ölçülerinde olan kitabe tek satır, iki sütundur. Talik hatla yazılan kitabe metni şu şekildedir :
Ab-ı nabın nuş edüb Ali didi tarihini Hamdillah akdı bugün çeşme-i ab-ı hayat
(Anlamı : Berrak suyunu içip Ali dedi tarihini Allaha hamd olsun aktı bugün hayat suyu çeşmesi)..."
Kitabe ebced usulune göre hesaplandığı takdirde H.1086 / M. 1675 tarihi elde ediliyor. M. Aktepe çeşme kitabesinin H.1086 / M. 1675 tarihini, hanın inşa kitabesinin ise H.1175 / M.1744 tarihli olduğunu bu durumda çeşmenin handan önce başka bir yerde yapılarak sonradan buraya getirildiği düşünülmektedir.
[Kaynak : İzmir Su Yapıları (Çeşme, Sebil, Şadırvan), Gül Geyik, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Erzurum-2007,
Kızlarağası Çeşmesi - KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi