Fatih İbrahim Bey Camisi şadırvanı; Fatih İbrahim Bey Camisi'nin avlusunda caminin kuzeyinde, sübyan mektebinin güneydoğusundadır.
Şadırvanın caminin ilk inşası ile beraber yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir , ancak 14 yüzyılın ilk yarısında yapıldığı kabul edilen caminin bugünkü görünümü 19 yüzyılda aldığı Şadırvan da son şeklinin yine aynı tarihte verildiği anlaşılmaktadır.
Şadırvan'da tarih veya bilgi veren hiçbir yazıt bulunmamaktadır. Baltaken planda şadırvan altıgen gövdelidir.
Baldaken dışta piramidal külah içte Bağdadi kubbeyle örtülüdür. Külahın üst kesimi Hilal ile son bulmaktadır. Yuvarlak kemerler daire planlı sütunlar tarafından taşınmaktadır. İki parçadan oluşan sütunların başlıkları karedir, sütunlar daire planlı oturmalığın (kaidenin) üzerindedir. Oturmalığın taşına iki sütun arasına gelecek şekilde birer taş basamak yerleştirilmiştir. Baldaken kuruluşun içinde soğan şekilde su deposu vardır. İki bölümden oluşan deponun üstü yenilenmiştir.
Haznenin güneyinde madeni kapaklı kontrol penceresi vardır. Kubbenin iç yüzü kemerler, Kemer karınları ve köşelikleri ile saçağın altındaki bölge kalem işleri ile bezenmiştir. Boyamalarda sarı kırmızı ve kahve tonları kullanılmıştır.
KAYNAK: SEDAT BAYRAKAL (Urla ve Köylerindeki Türk Dönemi Sosyal Anıtları )
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
Fatih İbrahim Bey Camisi Şadırvanı -URLA Fotoğraf Galerisi