Yapı iki katlı olup kesme taştan inşa edilmiştir. Yapının güney cephesi kenarlarından düzgün kesme taşlardan tek şerit şeklinde çevrelenmiştir. Bu şerit kat arasını vurgulayan silmelerin hemen altında da devam eder. Giriş kapısı yuvarlak bir niş içerisine alınmış olup sağında ve solunda ikişer pencere vardır. Pencerelerin etrafları söveli ve alınlıklıdır. Söveler üzerinde asma yaprağı motifleri vardır. Giriş kapısının üst hizasında dört adet demir konsolla taşınan balkonu bulunur. Giriş eyvanı at nalı şeklinde diğer açıklıklar ise basık kemerlidir.
Urla’nın 19.yüzyıl simge yapılarından biri olan bu bina pek çok Urlalı genç kızın anılarıyla doludur.
2003 yılı Nisan ayında Urla 5,6 büyüklüğünde bir deprem yaşadı. Deprem sonrası kasabanın eski dokusunda, camilerinde yer yer çatlaklar, dökülmeler şeklinde hasar tespit edildi. En gözle görünen hasar Zafer Caddesi üzerinde bir 19. Yüzyıl yapısı olan Pratik Kız Sanat Okulu binasında oldu. Deprem sırasında yapının taşıyıcı sistemi hareket etmiş ve kuzeydoğu cephede kalkan duvarını oluşturan ahşap iskelet sistemin taş dolgusu bitişikteki binanın çatısına düşmüştü. Taşıyıcı sistemdeki bu hareket üst kat duvarlarında düşeyden sapmalara, şişmelere ve sıvalarda çatlaklara neden olmuştu.
Binanın işlevine devam etmesi önemliydi. İvedi olarak onarımına karar verildi ve kapsamlı bir rapor hazırlayan İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARİ RESTORASYON BÖLÜMÜ raporunun ardından Prof. Dr. Başak İPEKOĞLU’nun proje yönetiminde, projeciler İnş. Yük. Müh. Muzaffer TUNÇAĞ, İnş. Yük. Müh. Necati UZAKGÖREN, Elek. Müh. Ümit YILMAZ, Mak. Müh. Naci UZAKGÖREN ile hazırlanan proje çok kısa sürede uygulandı. Bina güçlendirilerek yenilendi.
Yapı uzun süre konut olarak kullanılmış ancak 1919 yılından başlayarak binaya “Kızılhaç”, Otel, Hükümet Tabipliği ve en son 1956 yılında “Okul” gibi kamu hizmetleri yüklenmiş; her defasında mekanların kullanım amacı değiştirilerek farklı tadilatlar, ekler yapılmış. Bu da binanın güçten düşmesine neden olmuştur.