Yusuflu Köy‟ü sınırlarında Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen 5 adet çeşme vardır. Bunlardan 4 tanesi köy merkezinde küçük çeşmeler olup, diğeri Yusuflu Köyü merkezi ile Atatürk Mevki‟ne ve Bayındır – Tire anayoluna bağlanan yoldaki çeşmedir.
Köy içerisindeki konumları bu çeşmelerin Yusuflu Köyü merkezinde şu an kullanılmadığı ve zarar görmüş oldukları görülürken, Atatürk Mevki yolu üzerinde konumlanan çeşme, hala kullanılmaktadır.
Köy içerisinde konumlanan çeşmelerin, köyün en eski yerleşim bölgesi olan güneydoğusuna ve birbirlerine yakın konumlandıkları gözlenmektedir. Çeşmelerin isimleri ile ilgili yazılı bir kaynağa ulaşılamamış olup , çeşmeler isimlendirilirken köy halkının verdiği isimler kullanılmış ve isim verilmemiş olan çeşmeler numaralandırılarak tanımlanmıştır.
Yusuflu Köyü‟nden Bayındır – Tire anayoluna ve Atatürk Mevki‟ne bağlanan yol üzerinde konumlanan bu çeşme, esaslı onarım geçirdiği belli olmakla birlikte, köy içerisindeki özgün mimari unsurları günümüze en çok ulaşan çeşmesidir.
Yuvarlak ve iç içe kemerli bu çeşmenin iki adet nişi, aynataşı, lülesi, yalağı ve deposu bulunmaktadır. Kitabesi onarımlar sonrasında okunamayan çeşmenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber, belgelerde Ceneviz çeşmesi olarak geçen, Cenevizlilerin ticaret yolunda kalan Yusuflu köyüne yaptırıldığı söylenen çeşmenin bu çeşme olduğu düşünülmektedir. Ceneviz kolonilerinin yoğun olarak bu bölgede bulundukları 15. yy ın ikinci yarısına tarihlendiğini söylemek mümkündür.
1940 lı yıllarda onarım gördüğü bilinen çeşmeye en son onarım 2012 yılında yapılmıştır. Köy sakinlerince bu çeşmenin adı Kuru çeşme, Karaoğlan çeşmesi ya da Ak çeşme olarak bilinmektedir.
KAYNAK:YUSUFLU KÖYÜ GELENEKSEL YERLEŞİM DOKUSU (BESTE ULUER)