Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  İZMİRİN ÖREN YERLERİ
  İZMİRİN MÜZELERİ
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
      MERKEZ MEKANLARI
      MENEMEN MEKANLARI
      TİRE
      ÇİĞLİ
      KARŞIYAKA MEKANLARI
      NARLIDERE MEKANLARI
      GÜZELBAHÇE MEKANLARI
      GAZİEMİR MEKANLARI
      KINIK MEKANLARI
      KARABAĞLAR MEKANLARI
      BERGAMA MEKANLARI
      BORNOVA
      ALİAĞA MEKANLARI
      BALÇOVA MEKANLARI
      BAYINDIR MEKANLARI
      BAYRAKLI MEKANLARI
      BEYDAĞ MEKANLARI
      BUCA
      ÇEŞME MEKANLARI
      DİKİLİ MEKANLARI
      FOÇA
      KARABURUN MEKANLARI
      KEMALPAŞA
      MENDERES MEKANLARI
      ÖDEMİŞ MEKANLARI
      SEFERİHİSAR MEKANLARI
      SELÇUK
      TORBALI
      URLA MEKANLARI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletişim   
ÇALTILIDERE KÖYÜ – ALİAĞA

Çaltılıdere Köyü, bölgenin eski yerleşim alanlarından biridir. İzmir-Çanakkale yolu üzerinde bulunmaktadır. Önceleri Saruhan Sancağı'na (günümüzde Manisa ili) bağlı iken, sonradan Menemen’in Aliağa Nahiyesi'ne bağlandı, günümüzde ise Aliağa ilçe belediyesine bağlı bir mahalledir.

Aliağa Merkeze uzaklığı, 18 kilometredir. Köyün en önemli önemli ekonomik faaliyeti hayvancılıktır. Tarım arazisi neredeyse yok denecek kadardır. Balıkçılık ile geçinenler çok azdır. Köyde yaşayanların çoğu Aliğa’da ve yakındaki Sanayi Bölgesi’nde çalışmaktadır. Köylülere göre köyün ismini civarda bol miktarda yetişen “Çaltı” bitkisinden almıştır. Çaltı kelimesi halk dilinde çalı ve dikenli bodur bitkilere verilen isimdir. Çaltılıdere Köyü’nde yapılan yıllara göre nüfus sayımları ise; 1890 yılı kayıtlarına göre; 61 hane ve 265 kişi bulunmaktaydı. 1927 yılında ise köyde 40 hane ile 171 nüfus sayılmıştır. 1935 yılındaki nüfusu 277, 1940’daki nüfusu ise, 274 olarak tespit edilmiştir. 1945 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre ise; Çaltılıdere’de 312 kişi yaşamını devam ettirmekteydi.
Cami bahçesinde yer alan iki sutün parçası ve lahit kapağı.

Bazı kaynaklarda köyün ismi Çaltı Köy ve Çaltıdere Köyü olarak geçmektedir. Çaltılıdere Köyü çok eski bir yerleşimdir. Köy içerisinde ev, okul, cami ve yol yapımı sırasında Myrina’dan taşınmış çok sayıda mimari bloğun yapılarda kullanıldığı tespit edilmiştir.

Cami’nin içerisinde ve çevresinde devşirme malzemelere bolca rastlanmaktadır. Caminin yapım tarihi miladi 1873-1874 tarihleri arasındadır. Doğu-Batı yönünde eğimli olan bir avlu içerisinde yer almaktadır. Cami, kareye yakın dikdörtgen planlı bir harim, harimin kuzeyinde Son Cemaat Yeri ve batı cephede yer alan minareden oluşmaktadır. Üst örtüsü düz ahşap tavanlı olup, dıştan Marsilya tipi kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Yapıda inşa malzemesi olarak yığma taş kullanılmıştır. Yapının kuzey cephesine iki sıra kirpi saçak, diğer cephelerine taş saçak uygulanmıştır. Batı cephesinde yer alan köşk minarenin merdiven kısmı betonarme olarak, köşk kısmı ise tuğla malzemelidir. Minare, yapının Son Cemaat Yeri ile harim kısmının birleştiği batı cephe üzerinde, beden duvarına bitişik olarak inşa edilmiş, Köşk Minare biçimindedir.

Çaltılıdere Höyüğü;

Çaltıdere Köyü sınırları içerisinde yer alır. Güneyinde, höyüğe ismini veren ve yaz aylarında kuruyan Çaltılı Dere geçmekte, yaklaşık olarak 200 metre batısında ise Çandarlı Körfezi sınırları içerisindeki Mersinli Koyu yer almaktadır. Höyük, Güzelhisar Çayı (Pythikos) Deltası ile deltayı kuzeyden sınırlandıran yaklaşık 100 metrelik tepe arasında kalır. Bugüne değin yürütülen çalışmalar farklı dönemlere ait buluntulara işaret etmektedir. Çaltılıdere Höyüğü’nün Neolitik, Geç Kalkolitik, Erken Tunç ve Bizans dönemlerinde iskan edildiğine dair izler sunmaktadır. Çaltılıdere Höyüğü, konumu itibariyle önemli bir Prehistorik merkez olarak dikkati çekmektedir. Çaltılıdere Höyük köyden 1 km uzaklıktadır. Köy Mezarlığı ve denizin yaklaşık 200 metre uzağında yer almaktadır. 2005 yılında 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Alan üzerinde kaçak kazı, tarımsal faaliyetler yapıldığından bir kısmı tahrip edilmiştir. Ayrıca konu alan üzerinde 3 adet bina bulunmaktadır.

Aliağa Kuş Cenneti;

Aliağa’nın plajlar mevkii ile Güzelhisar Çayı çevresinde Güzelhisar Deltası'nda yer almaktadır. Çaltılıdere'de Kuş Cenneti'nin bir bölümünü oluşturur. Yiyecek bulabilmek için kışın göç eden Flamingoların sunduğu manzara görülmeye değer niteliktedir. Aliağa Kuş Cenneti, doğal yaşamın tüm güzelliklerinin görülebileceği sulak alanlardandır. Mevsimlere göre değişmekle beraber, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ünün yaşadığı bir alandır. Kuş Gözlemcileri ile Doğa Fotoğrafçıları'nın vazgeçilmez rotalarından biridir.

KAYNAK: https://sinirlarolmadan.blogspot.com
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
ÇALTILIDERE KÖYÜ – ALİAĞA Fotoğraf Galerisi