Aliağa ilçesi Samurlu Köyü adını Samur Dede'den almaktadır. Aliağa'ya 5 km, İzmir merkeze 65 km uzaklıkta yer almakta olan köy Göçebe Yörükler'in (Türkmenler) yerleşik hayata geçmeleriyle 1857 yılında kurulmuştur. Köy nüfusu Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi git gide azalmakta ve gençler yakın şehirlere veya merkezlere taşınıp köyü terk etmekteler.
Samur Dede kimdir?
Köye adını veren Samur Dede, yüzyıllar önce Samurlu Köyü ve civarında yaşamış önemli bir alimmiş. Köy mezarlığının önünde mezarlıktan bağımsız meydanda mezarı bulunmakta. Mezarı başında halen seccade durmakta bakımı yapıldığı ve ziyaretçisi eksik olmadığı belli. Baş taşı kırılmış, yerine 1976 yılında tamirat yapıldığı ve tamiratın Salih oğlu Aziz Esler tarafından yapıldığını belirtir yeni bir baş taşı bulunmakta. Mezarın üzerinde baş taşının geriye kalan iki parçası bulunmakta.
Türkler'de Veli ve yatır inancının kökeni;
Türkiye'nin bir çok yerindeki yatır inancı burada çok yaygın. Zamanında köye çevre köylerden geçimsizlik yaşayanlar, çocuk sahibi olamayanlar, sevgilisine kavuşamayanlar, fakirlikten müzdarip olanlar mezarının başına gelirmiş. Kimi bez bağlayıp dilek tutarmış, kimi mezarın etrafına para bırakır, kimi adakta bulunurmuş. Dilekleri kabul olanlar mezarın başında mum yakarlarmış. Tarihsel yaklaşımla İslamiyetin kabulünden sonra ata kültü'nden vaz geçemeyen Türkler, Veli Kültü'nün oluşmasına sebebiyet vermişlerdir. İslamiyette ölüden medet umma diye bir şey yoktur. Belkide ilk insanlardan bu yana ata öldükten sonra ruhunun bir takım doğa üstü güçlerle donanacağı ve geride kalanlara yardım edeceği inancı onların mezar ve geride kalan eşyalarına kutsallık addetme gereğini ortaya çıkarmıştır, bu kült zamanla Şamanist, Paganist ritüeller ve İslamiyet ile harmanlanıp tamamen Türklere özgü mazarlık kültürünü oluşturmuştur. Bu da türbe yada yatır etrafında bir takım ritüel, pratik ve bir takım inançların oluşmasına sebep olmuştur.