Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
Homeros Vadisi Su Kemerleri -BORNOVA

İzmir ilinin Bornova ilçe merkezi ile Kayadibi Köyü arasında uzanan Bornova Çayı'nın yatağı ve çevresi HOMEROS VADİSİ rekreasyon alanıdır diye anılmaktadır. Mayıs 2008'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınmıştır. 2010'da alana çeşitli eklemeler yapılmıştır. Vadinin uzunluğu 7 km'dir. İçerisinde yer alan mağarada Homeros'un yaşadığı düşünülmektedir

Homeros Vadisinin hemen altında Bornova Atatürk mahallesinin yakın kısmının eteklerinde Bornova’ya su getiren bir kemer görünür. Yol yapım çalışmaları nedeniyle büyük bir kısmının yıkıldığı sadece iki gözü kalan su kemerin ne zaman yapıldığı tarafımızdan bilinmiyor.Su Kemerinin bu bölümü Bornova Deresi (Kocaçay) üzerinde yapılanmıştır.


13. yüzyıl Geç Bizans Dönemi kaynaklarında adı Mesaios olarak geçen ve Bornova Ovası’nı sulayan akarsu Bornova Deresi olarak anılmaktadır.

Batıda Karaçam doğuda Eğridere Mahallesi’nin arasında kalan Ütük Tepe’nin (433m) doğusunda yaklaşık 520 m kotunda yüzeye çıkan, Kocaçay Deresi adıyla da anılan Bornova Deresi, batıda Ergene ve doğuda Erzene Mahalleleri arasından ovaya iner, deniz seviyesinden yaklaşık 54 m yükseklikte Ergene Mahallesi sınırları içinde batıya dönerek 4.5 km sonra körfez ile buluşur.

Cadoux’nun 1938'deki yayınında yaptığı tasvirlerden Bornova Deresi’nin, Hacı Muço Deresi’nin yaklaşık yarım km. güneyinden denize döküldüğü anlaşılmaktadır. Ancak günümüzde her iki derenin mecrası düzenlenerek Bornova Deresi’nin Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üstünde Laka Deresi’nin yatağına katıldığı anlaşılmaktadır.
Homeros Vadisi Su Kemerleri -BORNOVA FotoÄŸraf Galerisi