Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
      MERKEZ KÖPRÃœLERÄ°
      BORNOVA KÖPRÃœLERÄ°
      BUCA KÖPRÃœLERÄ°
      ALÄ°AÄžA KÖPRÃœLERÄ°
      BAYINDIR KÖPRÃœLERÄ°
      BERGAMA KÖPRÃœLERÄ°
      Ã‡EÅžME KÖPRÃœLERÄ°
      FOÇA KÖPRÃœLERÄ°
      GAZÄ°EMÄ°R KÖPRÃœLERÄ°
      KEMALPAÅžA KÖPRÃœLERÄ°
      KINIK KÖPRÃœLERÄ°
      MENEMEN KÖPRÃœLERÄ°
      Ã–DEMÄ°Åž KÖPRÃœLERÄ°
      SELÇUK KÖPRÃœLERÄ°
      TÄ°RE KÖPRÃœLERÄ°
      MENDERES KÖPRÃœLERÄ°
      URLA KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
Çırpı Köprüsü ( Bayındır )

Küçük Menderes Havzası Çırpı Deresi (Küçük Menderes kolu) üzerinde , İzmir – Bayındır ilçesi , Çırpı ,Piyanlık Mevkii ,yerleşimin ~400 m güneyinde, Tek gözlü | İki yöne hafif eğimli, Sivri Kemer Formu 1 gözlü bir köprüdür.

Esas olarak moloz taşla inşa edilmiş olan köprünün cephe örgülerinde, taşla birlikte tuğla malzeme de görülmektedir. Her iki cephede de ana kemerin yüzey örgüsünde, yarı yüksekliğe kadar tuğlaya yer verildiği ancak yarıdan üst kısımlardaki kemer yüzey örgüsünün salt taş ile devam ettiği gözlenmiştir. Kemer örgülerindeki tuğla-taş kullanımında almaşık denilebilecek istikrarlı bir ritm görülmemiştir. Duvar örgüsünde de tuğlalar taşla dönüşümlü olarak yatay hatlar halinde kullanılmışsa da, yine, almaşık denilebilecek istikrarlı bir ritm gözlemlenememiştir. Cephe örgüsünde tuğla malzemenin kemere yakın kesimlerde kullanıldığı, kıyı taraflarına gidildikçe tuğlanın kullanımdan tamamen kalktığı dikkat çekmektedir

Kemer karnı bütünüyle moloz taşla inşa edilmiştir. Kemer karnında sıva izleri görülmektedir. Göçen (yahut defineciler tarafından göçertilen) kısımlardan, yapının inşasında moloz ve toprak dolgu tekniğinin uygulandığı anlaşılmaktadır.

Köprünün döşeme uzunluğu 24 m; genişliği dıştan dışa 3,3 m; kemer açıklığı 7,9 m’dir. Tabliye betonarme olarak yenilenmiştir.
Köprünün menba cephesinde, gözün kuzey yanında, birkaç tuğlası da seçilebilen yuvarlak kemerli bir hafifletme gözü izlenimi veren, etrafı tamirat görmüş, çimentoyla sıvanmış bir oylum görülmektedir.

Köprünün güney kanadında bu oylumun simetrik karşılığı olması beklenen kısımda ise fazla derin olmayan dikdörtgen bir niş görülmektedir. Menba tarafında görülen bu -olası- yuvarlak kemerli hafifletme gözünün mansap cephesi karşılığında, çökmüş kısımlar arasında biraz içte yine kemerli bir hacim algılanabilmekte, böylece oylumun göz olma ihtimalini son derece yükseltmektedir.

Tarihlendirme :

Kitabesi olmayan yapının herhangi bir yazılı kaynakta bahsine de rastlanamamıştır. A. Munis Armağan, bugün köprünün ~500 m kuzeyindeki Çırpı’nın bir geç dönem yerleşimi olduğu kanısındadır. Ancak kanımızca, özgün durumda köprü zaten yerleşimle ilgili değildir.
Bu köprünün –mimari özelliklerine de bakılarak- böyle bir gayeyle 16. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olması mantıklı görünmektedir.

KAYNAK: BÜYÜK MENDERES, KÜÇÜK MENDERES ve GEDİZ HAVZALARINDAKİ TÜRK DÖNEMİ KÖPRÜLER ( Ender ÖZBAY )
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
Çırpı Köprüsü ( Bayındır ) Fotoğraf Galerisi