İzmir ili Bayındır ilçesi, Cami mahallesinde bulunan medrese cami ile beraber Osmanlı dönemi eseridir. H./ 950 M /1544 yılında HACI SİNAN tarafından yapılmıştır. Güney doğu da yer alan medrese ve batısında yer alan hamam ile birlikte bir külliye olarak inşa edilmiştir.
Hacı Sinan Caminin güneydoğu köşesinde cami zemininden daha alçak kodla yapılmıştır. İki kanat halinde medrese odalarından oluşur. Her kanatta dörder oda bulunur. Odaların üstleri kubbelerle örtülüdür .Odaların önünde dört bölümlü revak kısmı oluşturulmuş olup bu bölümlerin üzerleri de sekizgen kasnağa oturan kubbelerle örtülmüştür. Kubbelere geçişlerde pandantif kullanıldığı görülür. İki kanat arasında bahçe vardır.
Plan özellikleri:
Doğu ve batı kanatlı olarak inşa edilmiş olan medresenin, her kanatta dörder revak ve dörder öğrenci hücresi bulunur. Üçer sütunun bağladığı sivri kemerli revakların her biri pandantif geçişli kubbe örtülüdür. Her hücrenin bir ocak ve ikişer dolap nişi vardır.
Hücreler pandantif geçişli kubbe örtülüdür. Batı kanattaki hücrelerde batıya bakan pencereleri mevcuttur. Doğu kanattakilerin ise batıya iç avluya bakan dolap nişleri sonradan pencereye çevrilmiştir. Medresenin dershane için özel bir mekanı bulunmamıştır bu da yöreye özgü bir inşa özelliği olarak yorumlanmıştır.
Bani olarak Mehmed Sinan Çelebi adı yine Cami ile bağlantılı olup vakfiyede geçer.
Süsleme programı:
Tuğla ve taş dizilimi ile hareketlendirilen medresenin revak sütunları devşirmedir ve bazı sütün başlıkları korinthtir. Herhangi bir süsleme özelliği bulunmamaktadır.
İnşa tarihi vakfiyeye dayanarak 1496’dan önce olmalıdır. İnşa malzemesi kaba yonu, moloz taş ve tuğladır.