Bayındır ilçesi ,Cami Mahallesi’nde; Mektep Sokak ile Karakulak Sokağı’nın kesiştiği köşede yer almaktadır.
Yapı, kubbe ile örtülü kare planlı bir harim, harimin kuzeyindeki son cemaat yeri ve kuzeybatı köşesindeki minareden oluşmaktadır. İnşa malzemesi olarak moloz taş ve tuğla almaşık duvar tekniği ile kullanılmıştır. Avlusunda sekizgen planlı oldukça tahrip olmuş bir şadırvan dikkat çekicidir.
Son cemaat yeri, köşelerde iki büyük paye ile ortada silme başlıklı iki sütuna oturan, üç kubbeden oluşmaktadır. Harime sivri hafifletme kemerli, düz lentolu ve taş söveli bir kapıdan girilmektedir. Harim tromplarla geçilen sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. İki yandan birer sütunçeye sahip olan beş sıra mukarnas kavsaralı mihrap nişi, profilli bir silme ile çevrelenmiştir.
Kitabesi bugün mevcut olamayan yapının inşa tarihi ile ilgili iki farklı tarihlendirme ortaya konmuştur. Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Abide ve Eski Eserler” fişinde,
inşa tarihi olarak 971/1563-64 (II. SELİM )verilmektedir.
Diğer bir eserde ise yapının 888/1483 (II. MEHMET) yılında inşa edildiği belirtilmektedir. Yapının inşa malzemesi ve mimari kuruluşu dikkate alındığında Hacı İlyas Camii’nden sonra, XVI. yüzyılda inşa edilmiş olduğu söylenebilir.
KAYNAK: WORDPRESS .COM
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
RESTORASYON SONU DAR’ÜL-KURRA CAMİİ - BAYINDIR Fotoğraf Galerisi