Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
      SELÇUK MİRASLARI
      BAYRAKLI MİRASLARI
      ÖDEMİŞ MİRASLARI
      GAZİEMİR MİRASLARI
      DİKİLİ MİRASLARI
      TİRE MİRASLARI
      KARŞIYAKA MİRASLARI
      KONAK MERKEZ MİRASLARI
      BAYINDIR MİRASLARI
      BERGAMA MİRASLARI
      BORNOVA MİRASLARI
      ÇEŞME MİRASLARI
      FOÇA MİRASLARI
      URLA ENDÜSTRİ MİRASLARI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Üye Kayıt   |  Üye Giriş   |  İletişim   
URLA ALTINTAŞ ZEYTİNYAĞ FABRİKASI I / TAMİRHANE - URLA

Altıntaş Mahallesi’nde bulunan 6.529 m2’lik yapı Urla Zeytinyağı Fabrikası-I olarak adlandırılmıştır. 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başında inşa edildiği düşünülen fabrika, moloz taş malzemeli yığma duvarlar ile çevrili parsel içerisinde ana bina, depolama kuyuları ve sonradan inşa edilen niteliksiz iki ek binadan oluşur.

Ana bina, moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma sistemde inşa edilmiş tek katlı bir yapı olup, üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Yapının üç ayrı beşik çatı ile örtüldüğü, ortadaki çatının iki tarafındakine oranla daha yüksek olduğu, çatıya ait kalan izlerden tespit edilmiştir. Yapının duvarları üzerine beton kirişler atılarak, üzeri demir konstrüksiyonlu eternit çatı ile örtülmüştür. Sağlam durumdaki ön cephesi sokağa bakan yapının, üst bölümünde ortası üçgen alınlıklı bir kalkan duvar yer alır. Simetrik bir düzen içeren cephenin ortasından bir giriş, iki yanında üçer pencere yer alır. Demir kepenkler ile örtülü pencereleri mevcuttur. Giriş açıklığının üzerindeki ahşap doğrama ve önündeki demir korkuluk dışında giriş aralığını örten kapı kanatları saç malzeme olarak yenilenmiştir. Girişin iki yanında yer alan pencerelerden ikincilerin üzerinde demir dökme birer kabara yer almaktadır. Duvara monte edilen bu kabaraların birer aydınlatma aparatı olabileceği düşünülmektedir.

Yapının içine girildiğinde birbiri ile bağlantılı üç birim bulunmaktadır. Günümüzde kapatılmış olan girişlerden diğer birimler ile irtibatın olduğu düşünülmektedir. Zeytinyağı üretimine ait olduğu düşünülen çelik bir kazan, dairesel formlu yüzeyleri tırtıklı iki adet dibek taşı, demir dökme silindirik dört ayaklı, üzerinde “Veraci Frenze” yazılı bir makine ve duvara monteli çember formlu bir makine yer almaktadır. Ana bina ile bağlantılı ocak ve tuğla örgülü, kare formlu baca sağlam olarak günümüze ulaşabilmiştir. Parselin arka tarafında yer alan ikinci yapı kısmen tek, kısmen iki katlı olup, moloz taş malzeme ile yığma sistemde inşa edilmiştir. Giriş açıklıklarında ve duvar örgüsünün bazı bölümlerinde ahşap hatıllar kullanılmıştır.

KAYNAK: İZMİR ENDÜSTRİYEL MİRAS ENVANTERİ
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
URLA ALTINTAŞ ZEYTİNYAĞ FABRİKASI I / TAMİRHANE - URLA Fotoğraf Galerisi