Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN ÖREN YERLERİ
  İZMİRİN MÜZELERİ
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  İZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
      GÜZELBAHÇE ÇEŞMELERİ
      NARLIDERE ÇEŞMELERİ
      BAYRAKLI ÇEŞMELERİ
      ALİAĞA ÇEŞMELERİ
      MERKEZ ÇEŞMELERİ
      BAYINDIR ÇEŞMELERİ
      BERGAMA ÇEŞMELERİ
      BORNOVA ÇEŞMELERİ
      BUCA ÇEŞMELERİ
      ÇEŞME ÇEŞMELERİ
      DİKİLİ ÇEŞMELERİ
      FOÇA ÇEŞMELERİ
      GAZİEMİR ÇEŞMELERİ
      KARABURUN ÇEŞMELERİ
      KEMALPAŞA ÇEŞMELERİ
      KINIK ÇEŞMELERİ
      KİRAZ ÇEŞMELERİ
      MENEMEN ÇEŞMELERİ
      ÖDEMİŞ ÇEŞMELERİ
      SEFERİHİSAR ÇEŞMELERİ
      SELÇUK ÇEŞMELERİ
      TİRE ÇEŞMELERİ
      TORBALI ÇEŞMELERİ
      URLA ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletişim   
Salepçioğlu Cami Çeşmeleri – KEMERALTI – KONAK MERKEZ

Salepçioğlu Camii Çeşmeleri, Kemeraltı Caddesi ve Birinci Beyler Sokağı ile Kestelli Caddesi arasında kalan semttedir. Çeşmeler; günümüzdeki adı ile Uğur Mahallesi'nde yer alan Salepçioğlu Camii’nin Dr. Faik Muhittin Adam Caddesl'ne bakan giriş cephesinde, fevkani tarzdaki caminin üst katma ulaşımı sağlayan sağlı sollu konumlanmış merdivenlerin üçgen alınlıkları üzerine simetrik olarak yerleştirilmiştir.

Mimari Özellikleri

Her iki duvar çeşmesi de, arka zemini pembe ve yeşil renkli granit taş kaplamanın enine şeritler halinde dönüşümlü olarak yerleştirildiği duvar yüzeyine, mermer malzeme kullanılarak yapılmıştır. Çeşmeler kareye yakın dikdörtgen şeklinde olup, aynı boyut ve süsleme özelliklerine sahiptir. Hafif bir çökertme içinde kalan çeşme aynası, üstten ve iki yandan bordürlerle kuşatılmıştır. Çeşme aynasının orta kesiminde sağlı sollu yerleştirilmiş iki adet musluk mevcuttur. Bu musluklar çiçekli rozeti anımsatan kabartmalar üzerine monte edilmiştir.

Ancak, özgün musluklar mevcut değildir. Cami giriş cephesinin sağ tarafında bulunan çeşmede, musluklar lama demiri ile birbirine bağlanmıştır. İki yandaki bordürlerin iç kesiminden dışa doğru taşan yalak, dikdörtgen şeklindedir ve mevcut zemin kotundan 45 cm. yüksekte tutulmuştur..

Süsleme Özellikleri

Çeşmelerin cephesinde; dönemine özgü Barok karakterli, kabartma tekniğinde yapılmış akantus yaprakları ve volütlerden oluşan süsleme unsurları hâkimdir. Hafif bir çökertme içinde kalan çeşme aynasını, üstten ve iki yandan bordürler kuşatmaktadır. Bordürlerdeki akantus yaprağı ve rumiye benzer geçmelerle oluşturulan kompozisyonu, köşelerde stilize edilmiş yaprak desenleri tamamlamaktadır. Bordürlerin üst kesimi “S” ve “C” kıvrımlı motiflerin yanı sıra, volütler ve akantus yapraklarıyla bezeli bir alınlıkla taçlandırılmış olup hilal motifi ile sonlanmaktadır. Musluklar, çiçekli rozeti anımsatan kabartmalar üzerine monte edilmiştir.

Korunma Durumu

Çeşmelerin her ikisi de iyi korunmuş durumdadır. Ancak, günümüzde musluklar iptal edildiği için kullanılamamaktadır. Her iki çeşmede, yüzey temizliği ve su bağlantısı yapılarak kullanıma açılabilir.

Tarihlendirme

Çeşmelerin üzerinde herhangi bir kitabe yoktur. Ancak, Salepçioğlu Camii'nin Salepçi-zade Hacı Ahmed Efendi bin Hacı Mehmed Aga bin Haşanın 16 Rebi’ül-evvel 1311 / 27 Eylül 1893 tarihli vakfiyesine göre; Allame Hoca Hacı Ahmed Efendi tarafından mektep ve medrese ile birlikte aynı zamanda inşa edildiği düşünülürse, muhtemelen çeşmeler, 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş olmalıdır”

Kaynak: İzmir Kemeraltı bölgesindeki Osmanlı Dönemi Çeşmeleri ( R. Eser Gültekin)

Fotoğraflar: E.Şaşmaz
Salepçioğlu Cami Çeşmeleri – KEMERALTI – KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi