Bozkurt Mahallesi, 427 Sokak Çeşmesi- BASMANE-KONAK MERKEZ
Çeşme, Bozkurt Mahallesi, 427 sokaktaki harabeye dönmüş bir konutun kaba yonu taşla örülmüş duvarının alt kesimine yerleştirilmiştir. Günümüzde suyu da akmadığından, kullanılmayan harap durumdaki çeşme güçlükle farkedilebilmekte ve özgün durumu da bilinmemektedir.
Mimari Özellikleri
Duvar çeşmesi niteliğindeki su yapısı, sıvaları yer yer dökülmüş kaba yonutaş duvarın içine iki kademeli çökertme şeklinde yerleştirilmiştir. Çökertmelerin üst kesimi sivri kemerle sona ermektedir. İçteki çökertmenin ayna taşının sol kesimine yakın bir yerde tas nişi bulunmaktadır. Lüle ve yalak bölümüne ait herhangi bir İz mevcut değildir. Zamanla zemin seviyesi yükseltildiğinden, üzeri betonla kapatılmış olmalıdır. Kaba yonu taş malzeme ile inşa edilen çeşmenin yüzeyinde bulunan sıva kalıntıları, özgün halde sıva ile kaplı olduğunu düşündürmektedir.
Korunma Durumu
Çeşmenin bulunduğu taş duvarda strüktürel sorunlar mevcuttur. Bu nedenle her şeyden önce duvarın sağlamlaştırılması gerekmektedir. Bunun için öncelikle duvarda boşalan derzler tamamlanmalı ve üzerinde oluşan bitkiler temizlenmelidir.
Zemin seviyesinin yükseltilmesi nedeniyle, üzeri betonla kapatılan lüle ve yalak bölümüne ait herhangi bir iz seçilemediğinden kazı çalışması yapılarak varlığı araştırılmalıdır. Çeşme, özgün yapışma bağlı kalınarak onarılmak ve kullanıma açılmalıdır.
Tarihlendirme
Duvar çeşmesinin kitabesi bulunmamaktadır. Ancak bölgede günümüze ulaşabilen Taşınmaz Kültür Varlığı niteliğindeki konut örneklerinin 19. yrilzyılm sonları ile 20. yüzyıl başlarIna tarihlendirilmesi nedeniyle, çeşmenin de bu tarihlerde inşa edildiği düşünülebilir.
Kaynak: İzmir Kemeraltı bölgesindeki Osmanlı Dönemi Çeşmeleri ( R. Eser Gültekin)
FotoÄŸraflar: E.ÅžaÅŸmaz
Bozkurt Mahallesi, 427 Sokak Çeşmesi- BASMANE-KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi