ALSANCAK ESKİ YOL ATÖLYESİ –DARAĞACI -KONAK MERKEZ
Temeli 1857 yılında atılan, İzmir-Aydın demiryolunun başlangıç noktası, Alsancak Gar Kompleksi’nin hemen yanı başındaki eski Yol Atölyesi. Fransızlar tarafından 1858 yapılan, Gar Kompleksi’nin bir parçası ve akılcı mühendislik uygulamalarıyla dikkat çeken ve yaklaşık 160 yıldır ayakta duran bina tren hattı inşa edilirken garın yanında Aydın hattını destekleyebilmek için, yani Söke Ovası’nın zenginliklerini limana getirip göndermek amacına hizmet eden bir destek atölyesi olarak tasarlanmış.
Belirli bir zaman da buraya mal getiren develerin konaklaması için üstü kapalı bir mekan, yani antrepo gibi kullanılmış. İyi bir işçilik ve mimari var. 15 metreyi geçen ahşap makaslar var yapıda. Mimarlık fakültelerinde yapı dersi vermek için iyi bir örnek. Uzun yıllar boyunca depo gibi kullanılan mekanda yol traveslerini tamir eden demir atölyesi, ahşap atölyesi vardı.
Bu yapı çok yakında bir eğitim ve sanat merkezine dönüşecek. Yapıda ayrılan 375 metrekarelik bölümde, bölgedeki ibadet mekanı ihtiyacını karşılarken, halka açık tuvaletler 200’er kişilik iki konferans salonu, seminer salonları, bürolar ve atölyeler, iki katlı bir kafeterya, 2 bin 500 metrekarelik açık sergi alanı ile önemli bir ihtiyacı gidermiş olacak.
KAYNAK: KENT YAÅžAM (SAADET ERCÄ°YAS) / RAY HEBER
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
ALSANCAK ESKİ YOL ATÖLYESİ –DARAĞACI -KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi