Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMİRİN MEDRESELERİ
  Ä°ZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  Ä°ZMİRİN ÖREN YERLERİ
  Ä°ZMİRİN MÜZELERİ
  Ä°ZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
      KONAK MERKEZ MİRASLARI
      SELÇUK MİRASLARI
      BAYRAKLI MİRASLARI
      Ã–DEMİŞ MİRASLARI
      BORNOVA MİRASLARI
      GAZİEMİR MİRASLARI
      DİKİLİ MİRASLARI
      TİRE MİRASLARI
      KARÅžIYAKA MİRASLARI
      ALİAÄžA MİRASLARI
      KEMALPAÅžA MİRASLARI
      BUCA MİRASLARI
      Ã‡Ä°ÄžLİ MİRASLARI
      BAYINDIR MİRASLARI
      BERGAMA MİRASLARI
      Ã‡EÅžME MİRASLARI
      FOÇA MİRASLARI
      URLA ENDÜSTRİ MİRASLARI
  Ä°ZMİRİN İLÇELERİ
  Ä°ZMİRİN CAMİLERİ
  Ä°ZMİRİN KİLİSELERİ
  Ä°ZMİRİN ANITLARI
  Ä°ZMİRİN ÅžEHİTLİKLERİ
  Ä°ZMİRİN HANLARI
  Ä°ZMİRİN HAMAMLARI
  Ä°ZMİRİN KAPLICALARI
  Ä°ZMİRİN ÇEÅžMELERİ
  Ä°ZMİRİN SU KEMERLERİ
  Ä°ZMİRİN KÖPRÜLERİ
  Ä°ZMİRİN KALELERİ
  Ä°ZMİRİN SAAT KULELERİ
  Ä°ZMİRİN TÜRBELERİ
  Ä°ZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletiÅŸim   
ALSANCAK ESKİ YOL ATÖLYESİ –DARAĞACI -KONAK MERKEZ

Temeli 1857 yılında atılan, İzmir-Aydın demiryolunun başlangıç noktası, Alsancak Gar Kompleksi’nin hemen yanı başındaki eski Yol Atölyesi. Fransızlar tarafından 1858 yapılan, Gar Kompleksi’nin bir parçası ve akılcı mühendislik uygulamalarıyla dikkat çeken ve yaklaşık 160 yıldır ayakta duran bina tren hattı inşa edilirken garın yanında Aydın hattını destekleyebilmek için, yani Söke Ovası’nın zenginliklerini limana getirip göndermek amacına hizmet eden bir destek atölyesi olarak tasarlanmış.

Belirli bir zaman da buraya mal getiren develerin konaklaması için üstü kapalı bir mekan, yani antrepo gibi kullanılmış. İyi bir işçilik ve mimari var. 15 metreyi geçen ahşap makaslar var yapıda. Mimarlık fakültelerinde yapı dersi vermek için iyi bir örnek. Uzun yıllar boyunca depo gibi kullanılan mekanda yol traveslerini tamir eden demir atölyesi, ahşap atölyesi vardı.

Bu yapı çok yakında bir eğitim ve sanat merkezine dönüşecek. Yapıda ayrılan 375 metrekarelik bölümde, bölgedeki ibadet mekanı ihtiyacını karşılarken, halka açık tuvaletler 200’er kişilik iki konferans salonu, seminer salonları, bürolar ve atölyeler, iki katlı bir kafeterya, 2 bin 500 metrekarelik açık sergi alanı ile önemli bir ihtiyacı gidermiş olacak.

KAYNAK: KENT YAŞAM (SAADET ERCİYAS) / RAY HEBER
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
ALSANCAK ESKİ YOL ATÖLYESİ –DARAĞACI -KONAK MERKEZ Fotoğraf Galerisi