UMURBEY MAHALLESİ (DARAĞACI) BÖLGESİ SANAYİİ BİNALARI – KONAK MERKEZ
İzmir’in endüstriyel miras yapıları varlığına bir bütün olarak bakıldığında, Darağaç olarak da ünlenen Liman Arkası Bölgesi içerisinde endüstriyel kültür varlıkları bölgesel olarak kümelenirken, özellikli bir bölge oluşturma niteliği taşımayan, ancak münferit olarak işlev gören yapıların temelde belirli sektörler üzerinden kentin üretim geçmişine ışık tuttukları söylenebilir.
Endüstri yapılaşmasının geçmişte hangi sektörler üzerinden kenti kalkındırdığı ve bu ekonomik kalkınma sürecinin mekâna ne şekilde yansımış olduğunun tespiti, temelde özellikle zeytin, tütün, pamuk gibi ürünlerin işlendiği gıda ve tütün imalatı ve depolama yapılarını, yanı sıra bölgenin ulaşım altyapısının temelini oluşturan demiryolu yerleşkelerini ve diğer kamusal hizmet yapılarını ön plana çıkarmaktadır. Bu temelde, Liman Arkası Bölgesi dışındaki endüstriyel miras yapıları belirli sektörler üzerinden ilerlemiş bir kentsel ekonomi geçmişi sunmakta olup bu bölümün kurgusu da aynı temeli yansıtmaktadır. Bu bölümde endüstriyel miras varlıkları tarihsel süreç içerisinde işlev gördükleri sektörler üzerinden incelenmektedir.
İnceleme sektörler temelinde bir ayrışmanın yanı sıra merkez ve çeper ilçeler olarak da bir ayrışmanın ortaya konduğu kurguda aktarılmıştır. Böylelikle İzmir endüstriyel miras yapılarının gıda imalatı, tütün imalatı, ulaşım, kamusal hizmetler ve diğer yapılar şeklinde sınıflandırılan sektörel bir bakış açısıyla ve merkez-çeper olarak ayrışan bir coğrafi bütünlük içerisinde sunulması, kentin ekonomik tarihine farklı bir bakış olarak da nitelendirilebilir.