Temeli 1857 yılında atılan, İzmir-Aydın demiryolunun başlangıç noktası, Alsancak Gar Kompleksi’nin hemen yanı başındaki eski Yol Atölyesi bambaşka bir işlev üstlenmeye hazırlanıyor. Fransızlar tarafından yapılan, akılcı mühendislik uygulamalarıyla dikkat çeken ve yaklaşık 160 yıldır ayakta duran bina çok yakında bir eğitim ve sanat merkezine dönüşecek. Yapıda ayrılan 375 metrekarelik bölümde, bölgedeki ibadet mekanı ihtiyacını karşılarken, halka açık tuvaletler de yine önemli bir başka ihtiyacı gidermiş olacak.
İzmir in Kemer istasyonundan sonra yapılan en eski ikinci istasyon binası olan 1858 yılında tamamlan ve koloniyel mimari olarak da adlandırılan bir mimari tarzı olan eski Yol Atölyesi’nin, yapıldığı ilk dönemlerden bu yana ayakta duran Fransızların yaptığı atölyenin Gar Kompleksi’nin bir parçası olan Devlet Demiryollarına ait Gar Mescidi’nin arkasındaki yapı içinde ne olduğunu pek de bilmediği eski Yol Atölyesi’nin duvarları yıkılıp prestij bir proje ile yeni bir mescit yapılma kararı alındı.
Mescit, yapılacak projede yer alan mekanlardan bir tanesi. Proje bittiğinde, yaklaşık 600 kişinin aynı anda kullanabileceği, içinde imam odası ve deponun da bulunduğu 400 metrekaye yakın bir alanı kapsayacak. Yaklaşık bir yılda tamamlanması planlanan projede her biri 200’er kişilik toplamda 400 kişi kapasiteli iki büyük konferans salonunun olduğunu bir alan ile, bunları destekleyen sanatçı hazırlanma bölümü, fuayeleri, ayrı giyinme soyunma bölümleri, tuvaletler de yer alacak.
Projenin uygulanacağı alanın 220 metre uzunluğunda ve açık-kapalı alan toplamıyla 6-7 bin metrekarelik bir alan ile , bu mekanla İzmir’in neredeyse 3 bin 500 metrekarelik açık sergi alanına kavuşacağını dile getiriyor.