Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edilen incirin Anadolu'daki kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu, Herodotos M.Ö. 484 yılında yazdığı yazılarda belirtmiştir. Çapak Köyünde incir tarımı yy.'larca yoğun olarak yapılmış ve incir ağacı yetiştirilmiştir, genelde Halkımızın Aydın inciri adını verdiği sarı lop incir tarımı tercih edilmiştir.
İncirin ve Çapak bardacık incirinin kısa özeti. İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır.
Günümüzde Çapak bardacık inciri olarak bilinen bardacık inciri ise 1960'lı yıllara değin yok denecek kadar azdır, var olan bardacık incir ağaçları ise zeytin tarlaları, üzüm bağlarının temellerinde veya incir bahçelerinde bir veya iki ağaç teze yemeklik olarak dikilip yetiştirilirdi, nedeni ise bardacık incirinin kurusunun ekonomik değerinin olmamasıdır.
Günümüzde Çapak köyü ile özdeştirilen ve Köy Halkına ciddi ekonomik katlı sağlayan, Çapak'ta bardacık incir ağaçlarının yaygınlaşmasını sağlayan ise 1853 Çapak doğumlu Hacı İbrahim torunu 1920 Çapak doğumlu Mehmet Ege'dir, merhum Mehmet Ege ayrım gözetmeden, kim olursa olsun Çapak mücavir alanlarında erkek incir ağacı veya akıllı incir ağacının bir veya iki dalını bardacık inciri aşısı yapardı.
17 Bin Beşyüz dölüm Çapak Köyü mücavir alanları içinde ise en yaşlı ve büyük bardacık incir ağacı, "Çerkes" Hüseyin Efendi oğlu 1872 Çapak doğumlu Çerkes Ali'nin (Aslan) Köy altında'ki tarlasında idi, Çapak köyünde bardacık incir ağaçlarının dağılımı, yaygınlaşması benim inancıma göre Çerkes Ali'nin tarlasında'ki bardacık incir ağacı'ndandır.
KAYNAK: YUSUF ŞENYÜZ
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
ÇAPAK KÖYÜ VE BARDACIK FESTİVALİ - TORBALI Fotoğraf Galerisi