Yaptıran / Mimar: Bilinmemektedir. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında
inÅŸa edildiÄŸi tahmin edilmektedir.
Mimari Özellikleri:
Doğu-batı yönlü dikdörtgen plan şemasına sahiptir. Yapıya kuzey cephenin doğu ve batısındaki giriş açıklıklarından girilmektedir. Kuzey cephedeki açıklıktan girildiğinde iki adet destek kemeri bulunan doğu-batı yönlü beşik tonozla örtülü mekâna ulaşılmaktadır.
Soyunmalık mekanının güneybatısında sonradan kapatılmış bir açıklık, üzeri aynalı manastır tonozuyla örtülü dikdörtgen bir mekâna ulaşımı sağlamaktadır. Bu mekânın doğusunda kare planlı ikinci bir mekân yer almaktadır. Tuvalet ve tıraşlık olarak kullanıldığı tahmin edilen mekânın üzeri yine aynalı manastır tonozuyla örtülüdür.
Mekanlar birbirinden yuvarlak kemerle ayrılmıştır. İki birimli ılıklık şeklinde değerlendirilen bu mekânın batısında, soyunmalık mekânı boyunca uzanan sıcaklık bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı sıcaklık mekânı kuzey-güney yönünde uzanan beşik tonozla örtülmüştür.
1930’lu yıllarda sinema olarak kullanıldığı bilinen hamam günümüzde iki ayrı bölüm halinde, matbaa ve optik mağazası olarak hizmet veriyor. Yaprak ve dallardan meydana gelen alçı süslemeler yapının ayırıcı bir özelliğidir.
KAYNAKÇA : ÜRER, H. (2002), İzmir Hamamları, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
Salepçioğlu Aile Hamamı – Kemeraltı (Konak Merkez İlçe ) Fotoğraf Galerisi