Tire’nin eski köylerindendir. İlk çağlarda köyün ismi Larissa , Bizans döneminde Arkadiapolis adıyla tarih sahnesine çıkmış, Türk yerleşimi ile Balatçık adını almıştır. Cumhuriyet döneminde ise köyde bulunana Hisar (Kale ) den dolayı Hisarlık olarak adlandırılmıştır.
Beylikler sürecinde ünlülerin vakıflarının bulunduğu köydür. Coğrafyasının güzelliği nedeniyle Roma döneminden itibaren gözde yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Semt, Roma ve Bizans dönemi kalıntılarıyla olduğu kadar Türkler sürecinde de bu özelliğini korumuştur. AHİ törenlerinin yapıldığı ve NEVRUZ ‘un kutlandığı yerdir. Hatta Evliya Çelebi, coğrafyasına hayran kaldığı bu semtte, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi dönüşü 40 gün kaldığını belirtmektedir.
Arkadiapolis’in Bizans Döneminde Kilise Meclislerine Tire ile birlikte katılması oldukça önemlidir.
Özellikle kalenin eteklerinde zeytinliklerin altında geniş bir alana yayılan mezar odaları, sütunlar ve arkelojik malzemeler, Bizans yerleşiminin önemini ortaya koymaktadır. Halk arasında, kaleye uzanan labirentlerin olduğu aktarılmaktadır. Yerleşim alanında ve Hisar çevresinde henüz arkelojik araştırmalar yapılmadığından, yerleşim ile ilgili bilgiler sınırlıdır.
Sit kapsamında yer alan yerleşim bölgesi içinde;
*Balım Sultan ve İsa Baba tÜRBELERİ.
*1782 tarihli tarihi AHÅžAP YIKIK CAMÄ°
*Lale tepesinde AGÄ°OS GÄ°ANÄ°S ÅžAPELÄ°
Vardır. Kısaca Tire’nin görülesi yerlerindendir.