Bayındır İlçesi, Ergenli köyüne yakın olan Ergenli kaplıcalarına giderken Küçük Menderes bir kolu olan Ergenli Çayı üzerinde bir gözü eskiden yıkılmış olan, iki gözlü köprü halen faal 3 gözlü yuvarlak formlu kemerli bir köprüdür.
Yapı esas olarak moloz taş ile inşa edilmiştir. Bağlayıcı olarak kireç harcı kullanılmıştır. Kemer karnının sıvandığıanlaşılmaktadır. Ana gözün batı yanında, mansap cephesinde sıva ile kesme taş körünümü verecek şekilde dekoratif bir sıvama (giydirme) izleri gözlemlenmiştir. Yapının genelinde betonarme onarım ve ekleme izleri seçilebilmektedir.
Tabliye uzunluğu ~53 m; genişliği içten içe 2,1 m; ana gözün kemer açıklığı 7,5 m’dir. Yapının birçok yerinde betonarme malzemelerle yenileme yapılmış tamiratlar, yenilemeler gözlemlenebilmektedir.
Kitabesi olmayan köprüye ilişkin herhangi bir tarihi kayıt, bir belge de bulunamamıştır. İzmir Kültür Envanteri’nin Bayındır kitapçığında yapı “Genç Dönem Osmanlı-Cumhuriyet” olarak tarihlendirilmiştir.
A. M. Armağan’ın da hemfikir olduğu üzere, Ergenli, kanımızca Anadolu Sağ Kolu’na bağlı Hersek-Bodrum (Tatar) Güzergahı’nın ve bölgenin genel ticari yollarından birinin bir uğrağıdır .
Ergenli’nin Fatih döneminde 57 hane, 1512’de 127 hane olduğunu gösteren tahrir verileri, burasının erken tarihlerden itibaren hareketli ve yoğun bir yerleşim olduğunu göstermektedir.
Köprü esasta konutların yoğun olduğu doğu yakası ile tarım arazilerinin yoğun olduğu batı yakası arasındaki ulaşımı sağlamış olmalıdır . Ancak kemer formu ve mimari özellikler itibariyle yapının daha geç tarihlere, 18-19. yüzyıllara ait olduğu ve daha sonra tamir ve eklemeler yapıldığı kanısındayız.
KAYNAK: BÜYÜK MENDERES, KÜÇÜK MENDERES ve GEDİZ HAVZALARINDAKİ TÜRK DÖNEMİ KÖPRÜLER ( Ender ÖZBAY )
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ