İzmir İli Menemen İlçesi İğnedere Köyü merkezinde Osmanlı Döneminden kalma eserler içinde , CAMİ – ÇEŞME – KÖPRÜ vardır.
Tarih boyunca Dere, İğnedere, Eğnebeğü Deresi, Eynesi Dere ve İne Deresi adlarıyla anılmıştır. 1531 yılı Tahrir Defterlerinde adı geçmektedir. İğnedere Köyü halkı Yörük cemaatindendir. Köyün muhtemel kurucuları İnebeğler, İnebeğli, İnesi, İnesili adlarını taşıyan Yörükler tarafından kurulmuş olmalıdır.
CAMİ kareye yakın dikdörtgen planlı olarak yığma kesme taştan yapılmıştır. Kırma profilli tavan döşemesinde kiremit kullanılmıştır. Giriş kapısı kesme taştan kemerli olarak yapılmış olup kitabesi orijinaldir. Camekanla kapatılmış olan son cemaat yeri sonradan ilave edilmiş. Kadınlar mahveli dört ahşap sütunun üzerine oturmuş dikdörtgen şekildedir.
Mihrap son restorasyonda cini-seramik ile kaplanmıştır.
Minber ve kürsü ahşaptan yapılmıştır. Küçük giriş avlusu ile yan tarafta nispeten daha büyük avlusunda şadırvanı bulunuyor.
Tek şerefeli minaresi gayet bakımlı görünmektedir.
İğnedere Camii'nin ön cemaat yerinde, duvar dibinde yer alan ve bağlı olduğu çeşmesi ortadan kalkmış olan bir kitabenin metni aşağıda verilmiştir (H. 1163 /M. 1749/1750)
Köyün muhtemel kurucusu olan İnebeğler, İnebeğli, İnesi, İnesili adını taşıyan Yörük cemaatlerinin Maraş'dan Adana'ya, Ordu'dan Rumeli'ye kadar yayıldıklarını gösteren belgeler bulunmaktadır. Vakıf Takip Defterinde Eynederesi köyü ile ilgili bir kayıt: Menemen Kazası'nda Eynederesi karyesinde vaki cami-i şerif vakfı.
Cami kitabesi
Kad bena haze'l cami iÅŸ ÅŸerifli vech
i'l lahi teala el Hac Ahmed el Cezayiri sene 1162
(Hicri 1162=22.12.1748/10.12.1749)
Prof. Dr. Ersin Doğer – İlk İskanlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi – Sergi Yayınevi -1998 /