Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMİRİN MEDRESELERİ
  Ä°ZMİRİN LEVANTEN EVLERİ
  Ä°ZMİRİN ÖREN YERLERİ
  Ä°ZMİRİN MÜZELERİ
  Ä°ZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
  Ä°ZMİRİN İLÇELERİ
  Ä°ZMİRİN CAMİLERİ
      KARABAÄžLAR CAMİLERİ
      Ã‡Ä°ÄžLİ CAMİLERİ
      MERKEZ CAMİİLERİ
      Ã‡EÅžME CAMİLERİ
      BUCA CAMİLERİ
      ALİAÄžA CAMİLERİ
      BALÇOVA CAMİLERİ
      BAYINDIR CAMİLERİ
      BAYRAKLI CAMİLERİ
      BERGAMA CAMİLERİ
      BEYDAÄž CAMİLERİ
      BORNOVA CAMİLERİ
      DİKİLİ CAMİLERİ
      FOÇA CAMİLERİ
      GÜZELBAHÇE CAMİLERİ
      KARABURUN CAMİLERİ
      KARÅžIYAKA CAMİLERİ
      KEMALPAÅžA CAMİLERİ
      KINIK CAMİLERİ
      KİRAZ CAMİLERİ
      MENDERES CAMİLERİ
      MENEMEN CAMİLERİ
      Ã–DEMİŞ CAMİLERİ
      SEFERİHİSAR CAMİLERİ
      SELÇUK CAMİLERİ
      TİRE CAMİLERİ
      TORBALI CAMİLERİ
      URLA CAMİİLERİ
  Ä°ZMİRİN KİLİSELERİ
  Ä°ZMİRİN ANITLARI
  Ä°ZMİRİN ÅžEHİTLİKLERİ
  Ä°ZMİRİN HANLARI
  Ä°ZMİRİN HAMAMLARI
  Ä°ZMİRİN KAPLICALARI
  Ä°ZMİRİN ÇEÅžMELERİ
  Ä°ZMİRİN SU KEMERLERİ
  Ä°ZMİRİN KÖPRÜLERİ
  Ä°ZMİRİN KALELERİ
  Ä°ZMİRİN SAAT KULELERİ
  Ä°ZMİRİN TÜRBELERİ
  Ä°ZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletiÅŸim   
KALE İÇİ (HİSAR) CAMİ - ÇEŞME

İzmir ili, ÇeÅŸme İlçesi,  ÇeÅŸme kalesi içinde  bulunan İç Kale Mescidi kalenin doÄŸu surlarının içinde ikinci bir surun üzerinde yer almaktadır.
Sultan 2. Beyazıt döneminde, 1508 yılında inÅŸa edilen ÇeÅŸme Kalesi içinde yükselen cami, kaleyle birlikte yapılmış. Evliya Çelebi’nin yazdığına göre ilk yapıldığında altın alemleri varmış. Venedik gemileri ÇeÅŸme’ye geldiklerinde boÅŸ buldukları kaleyi iÅŸgal etmiÅŸler ve talan edip gitmiÅŸler. Tabii ki altın alemleri de sökmüÅŸler. Bunun üzerine Sakız Adası Muhafızı Ak Mehmet PaÅŸa padiÅŸahın emriyle kaleyi tamir etmiÅŸ ve esaslı bir onarımdan geçirttiÄŸi camiyi de tekrar altın alemlerle süslemiÅŸ.
Bu alemlerin tekrar ne zaman söküldüÄŸü bilinmiyor.
Yapının ÅŸu anki minaresi kare prizmal kaide üzerinde silindirik gövdelidir. Silindirik gövde düzgün kesme taÅŸtan yapılmıştır. Gövdenin üst bölümündeki bilezikten sonra ÅŸerefe silmesi bulunmaktadır.
Marsilya kiremit ile kaplı çatı formu kırma çatıdır. Mescidin dört cephesinde de dönen taÅŸ saçaklar ise orijinal saçaklardır.
Büyük bir bölümü yıkılmadan korunarak günümüze kadar ulaÅŸmış olan mescid, özgün görünümünü çoÄŸunlukla korumuÅŸtur. Zaman içerisinde geçirmiÅŸ olduÄŸu hasarlarla birlikte çimento sıva ile kaplamalar, çiçeklenmeler, rüzgar, yaÄŸmur vb. hava ÅŸartlarına maruz kalarak cepheleri deÄŸiÅŸmiÅŸtir. İstanbul Konservasyonuna gönderilen taÅŸlar, harç örnekleri vb. ile verilecek rapor doÄŸrultusunda özgün görünüm oluÅŸturulmuÅŸtur.
Åžu an faal olarak iÅŸlevini sürdürmektedir.

 

KALE İÇİ (HİSAR) CAMİ - ÇEŞME Fotoğraf Galerisi