Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
      KARÅžIYAKA Ä°LÇESÄ°
      KARABURUN Ä°LÇESÄ°
      KARABAÄžLAR Ä°LÇESÄ°
      FOÇA Ä°LÇESÄ°
      GÃœZELBAHÇE Ä°LÇESÄ°
      GAZÄ°EMÄ°R Ä°LÇESÄ°
      DÄ°KÄ°LÄ° Ä°LÇESÄ°
      Ã‡Ä°ÄžLÄ° Ä°LÇESÄ°
      Ã‡EÅžME Ä°LÇESÄ°
      BUCA Ä°LÇESÄ°
      BORNOVA Ä°LÇESÄ°
      BEYDAÄž Ä°LÇESÄ°
      BERGAMA Ä°LÇESÄ°
      BAYRAKLI Ä°LÇESÄ°
      BAYINDIR Ä°LÇESÄ°
      BALÇOVA Ä°LÇESÄ°
      ALÄ°AÄžA Ä°LÇESÄ°
      URLA Ä°LÇESÄ°
      TORBALI Ä°LÇESÄ°
      TÄ°RE Ä°LÇESÄ°
      SELÇUK Ä°LÇESÄ°
      SEFERÄ°HÄ°SAR Ä°LÇESÄ°
      Ã–DEMÄ°Åž Ä°LÇESÄ°
      NARLIDERE Ä°LÇESÄ°
      MENEMEN Ä°LÇESÄ°
      MENDERES Ä°LÇESÄ°
      KONAK Ä°LÇESÄ°
      KÄ°RAZ Ä°LÇESÄ°
      KINIK Ä°LÇESÄ°
      KEMALPAÅžA Ä°LÇESÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
NARLIDERE İLÇESİ

Ege Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Narlıdere, kuzeyinde İzmir Körfezi, batısında Güzelbahçe, doğusunda Balçova, güneyinde de Konak ilçesi ile çevrilidir. İzmir Körfezi’nin kuzeyinde, Çatalkaya Dağı ve ormanlarının bulunduğu alanda yer alan ilçe toprakları Narenciye bahçeleri ile kaplıdır.

İlçe topraklarını Alionbaşı Deresi sulamakta olup, Altınvadi içerisindeki bir bentte suları toplanmaktadır. 2000 Yılı genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 54.157’dir.

İlçede tipik Akdeniz İklimi hüküm sürmekte olup, kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. İlçenin doğal bitki örtüsünü yüksek kesimlerde çam ormanları ile, ovalardaki narenciye bahçeleri oluşturmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım, balıkçılık ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında narenciye gelmektedir. Çiçekçilik ilçenin en büyük gelir kaynaklarından birisidir.

İlçenin Eski Çağ tarihi ile ilgili bilgiler yörenin MÖ.2000’de Luwilerin egemenliğinde olduğunu göstermekte olup, Hitit yazıtları da bunu kanıtlamaktadır. MÖ.V.yüzyılda Lydialılar ve Persler burada egemenlik kurmuşlar, MÖ.332’de Büyük İskender Batı Anadolu ile birlikte bu yöreyi de ele geçirmiştir. Büyük İskender’den sonra yöre Pergamon Krallığına ardından da vasiyet yolu ile Romalılara geçmiştir. Romalılar buraya Akhilleion ismini vermiştir.

Bizans döneminden sonra yöre, Selçuklular, Cenevizliler ve Rodos Şövalyeleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Selçukluların yıkılmasından sonra Aydınoğullarının eline geçen yöre, Sultan II.Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Sancakkale ismi ile anılmıştır. Daha sonra ilçedeki Alionbaşı Deresi’nin çevresindeki nar ağaçlarından ötürü de Narlıdere ismi verilmiştir. Tapu kayıtlarında da buradan Tozlu Yurt olarak geçmektedir.

Osmanlı döneminde burasının Horasan’dan gelen Türkmen boyları ve Tahtacılar tarafından kurulduğu söylenmektedir.1472 yılında Venedik saldırısına uğramıştır. I.Dünya Savaşı sırasında İngiliz donanması Narlıdere’yi iki kez topa tutmuş, bu saldırıda ölen subay ve erler Narlıdere Şehitliğine gömülmüştür. 15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Lozan Antlaşması hükümlerine göre buradan giden Rumların yerine Makedonya, Gümülcine, Arnavutluk ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. İlçedeki Yeniköy’e de Balkan göçmenleri yerleştirilmiştir.

Ege Ordu Komutanlığı, İstihkam Okulu, Güney Deniz Saha Komutanlığı Eğitim ve Dinlenme Tesisleri ile Sancakkale, Narlıdere sınırları içinde yer almaktadır. Bundan ötürü asker sayısı ilçe nüfusunun armasında etken olmuştur.

Narlıdere 1992’de Güzelbahçe ile birleşerek Narlıbahçe ismi ile ilçe konumuna getirilmiştir. Ancak, Güzelbahçe ile Narlıdere arasındaki uzaklıktan ötürü 1993’te Güzelbahçe’den ayrılarak Narlıdere ismi ile ilçe olmuştur.

Genel

İlçede biri özel toplam 12 ilköğretim okulu, biri özel toplam 4 ortaöğretim kurumu bulunmakta olup, 6.829 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 372 öğretmen görev yapmaktadır. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bu ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçede sağlık hizmetleri, üç sağlık ocağı ve bir sağlık evi tarafından verilmektedir. Narlıdere, prestijli konut alanlarının hızla geliştiği bir yerleşim yeri özelliği kazanmıştır. İlçede 1.500 civarında konut jeotermal enerjiyle ısıtılmaktadır.
Narlıdere ilçesinin sınırları içinde ayrıca olimpik yüzme havuzu vardır. Bu yüzme havuzu yirmi üçüncüsü İzmir'de düzenlenen Universiade oyunlarında ihtiyaç duyulduğundan yapılmıştır. Güney Deniz Saha Komutanlığı, Ege Ordu Komutanlığı, Narlıdere Kışlası ve lojmanları da Narlıdere'de bulunmaktadır.
Narlıdere Şehitliği, Kurtuluş Savaşı döneminde canlarını vatan uğruna veren gençlerin anısına yapılmış olup Atatürk Kültür Merkezi'nin karşısındadır. Toplam on dokuz mezar bulunan Narlıdere şehitliği'ne, ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Topçusu tarafından iki kez topa tutulan Sancakkale de ilk saldırıda şehit olan altı subay ve er gömülmüştür. Şehitlikte ayrıca, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali sırasında, Yunan kuvveti ve yerli Rumlar tarafından şehit edilen. 17. Kolordu Asker Alma Heyeti Başkanı ve Garnizon komutanı Albay Süleyman Fethi Bey ve 8 asker ile çeşitli zamanlarda şehit olan dört görev şehidinin mezarı bulunmaktadır.
Atatürk Kültür Merkezi, Narlıdere'deki en büyük kültür tesisi olup içinde düğün salonu da bulunmaktadır. Modern pazaryeri, diğer beldeler için örnek alınan bir pazaryeri projesidir. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1056 konutluk Narkent toplu projesi sedece İzmir'e değil Türkiye'ye örnek bir kentsel dönüşüm modeli olarak Narlıdere'nin en güzel sırtlarında yükselmektedir.
İlçedeki Liseler; Narlıdere Anadolu Lisesi, Mehmet Seyfi Eraltay Lisesi, Rasim Önel Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi, Özel Takev Anadolu ve Fen Lisesi.
İlçedeki İköğretim Okulları; 12 Eylül İlköğretim Okulu, Oğuzhan İlköğretim Okulu, Kılıçaslan İlköğretim Okulu, İnönü İlköğretim Okulu, Selma Yiğitalp İlköğretim Okulu, Sıdıka Akdemir İlköğretim Okulu, Mustafa Şık İlköğretim Okulu, Özel Takev İlköğretim Okulu, Narlıdere İlköğretim Okulu, İhsan Çelikten İlköğretim Okulu, Didem Işıklı İlköğretim Okulu, Hasan İçyer İlköğretim Okulu, İlhan Onat İlköğretim Okulu.

Tarihçesi

İlçenin bulunduğu bölgeyi Romalılar Akhilleion diye adlandırmaktadır. Batı Anadolu ve Akdeniz havzasının en eski halklarından olan Luvi'lerin dilinde "su geçidi, boğaz" anlamlarına gelmektedir. Aynı kelime Osmanlılarda ise Sancak Kale, günümüzde Yeni Kale olarak ifade edilmektedir. İlçe tarihi, İzmir'in tarihi ile atbaşı gitmiştir. Antik çağda (İ.Ö. 2 bin yılları) Luvilerin bölgede egemen olduğu Hitit yazıtlarında belirtilmektedir. İ.Ö. 8.yüzyıl'dan itibaren Hellen kültürü bölgeye yerleşmeye başlamıştır. Bu yüzyıldan sonra bölge 5.yüzyıla kadar Lidya ve Pers egemenliğinde kaldı. 4. Yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender'le birlikte Hellenistik çağ başlamıştır. 2.yüzyılda Romalıların, Roma İmparatorluğunun bölünmesiyle Bizanslıların egemenliği altında kalmıştır. 1071 yılında Selçuklu Beylerinden Çaka bey tarafından ele geçirilen bölge, daha sonra Selçuklular, Bizans, Ceneviz ve Rodos Şövalyeleri arasında el değiştirmiştir. Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra Aydınoğulları topraklarına katılan yöre daha sonra Osmanlı egemenliğine girmiştir. Osmanlı Devletinin Ankara Savaşını kaybetmesiyle tekrar Aydınoğulları'nın eline geçen bölge 2.Murat döneminde Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1472 yılında bölgenin Venedik saldırısına uğramasıyla İzmir büyük ölçüde tahrip olmuştur. 1666 yılında şimdiki Yenikale mahallesi içinde kalan Sancakkale, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz donanması tarafından iki kez topa tutulur. Birinci saldırıda ölen subay ve erlerimiz Narlıdere Şehitliğinde gömülüdür. Kale Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış ve 1688 depreminden sonra birkaç kez tamir görmüştür. 15 Mayıs 1919'da Yunan işgaline uğrayan yöre 9 Eylül 1922'de kurtarılmış ve 12 Eylül 1922'de Albay Çolak İbrahim ile Yüzbaşı Kemalin birlikleri düşmanı bölgeden tamamıyla temizlemişti.

ÅžEHÄ°TLÄ°K TARÄ°HÄ°
Toplam 19 mezar bulunan Narlıdere şehitliği'ne, ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Topçusu tarafından iki kez topa tutulan Sancakkale de ilk saldırıda şehit olan 6 subay ve er gömülmüştür.
Şehitlikte ayrıca, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali sırasında, Yunan kuvveti ve yerli Rumlar tarafından şehit edilen. 17. Kolordu Asker Alma Heyeti Başkanı ve Garnizon komutanı Albay Süleyman Fethi Bey ve 8 asker ile çeşitli zamanlarda şehit olan 4 görev şehidinin mezarı bulunmaktadır.
NARLIDERE İLÇESİ Fotoğraf Galerisi