Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
      BORNOVA Ä°LÇESÄ°
      BEYDAÄž Ä°LÇESÄ°
      BERGAMA Ä°LÇESÄ°
      BAYRAKLI Ä°LÇESÄ°
      BAYINDIR Ä°LÇESÄ°
      BALÇOVA Ä°LÇESÄ°
      ALÄ°AÄžA Ä°LÇESÄ°
      URLA Ä°LÇESÄ°
      TORBALI Ä°LÇESÄ°
      TÄ°RE Ä°LÇESÄ°
      SELÇUK Ä°LÇESÄ°
      SEFERÄ°HÄ°SAR Ä°LÇESÄ°
      Ã–DEMÄ°Åž Ä°LÇESÄ°
      NARLIDERE Ä°LÇESÄ°
      MENEMEN Ä°LÇESÄ°
      MENDERES Ä°LÇESÄ°
      KONAK Ä°LÇESÄ°
      KÄ°RAZ Ä°LÇESÄ°
      KINIK Ä°LÇESÄ°
      KEMALPAÅžA Ä°LÇESÄ°
      KARÅžIYAKA Ä°LÇESÄ°
      KARABURUN Ä°LÇESÄ°
      KARABAÄžLAR Ä°LÇESÄ°
      FOÇA Ä°LÇESÄ°
      GÃœZELBAHÇE Ä°LÇESÄ°
      GAZÄ°EMÄ°R Ä°LÇESÄ°
      DÄ°KÄ°LÄ° Ä°LÇESÄ°
      Ã‡Ä°ÄžLÄ° Ä°LÇESÄ°
      Ã‡EÅžME Ä°LÇESÄ°
      BUCA Ä°LÇESÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
MENDERES İLÇESİ

Ege Bölgesinde, İzmir iline bağlı bir ilçe olan Menderes, kuzeyinde Güzelbahçe, Konak ve Gaziemir, kuzeydoğusunda Buca, doğusunda Torbalı, güneyinde Kuşadası Körfezi, güneydoğusunda Selçuk, batısında da Seferihisar ile çevrilidir.

İlçe toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Çatalkaya ve Gümüşsu Dağları ile batıdaki birbirini izleyen küçük tepeler halindeki Sandı Dağları başlıca ilçe sınırları içerisindeki yükseltilerdir. İlçenin 40 km. uzunluğundaki kıyı şeridinde çok sayıda koylar bulunmaktadır.

İlçe topraklarını Çatalkayadan kaynaklanan Karakuyu Deresi ile Kısıkın sırtlarından kaynaklanan Deliboğan Deresi sulamaktadır.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürer. Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer. Genellikle rüzgar kuzeyden esmektedir. Kışın ısı en çok -1°C kadar düşer, yazın ise sıcaklık 40-45 °C kadar yükselir. İlçenin doğal bitki örtüsü Akdenize özgü maki topluluğu ile kaplıdır. Geçmişte dağlık alanlar ormanlarla kaplı iken, günümüzde çeşitli nedenlerle yok edildiğinden ormanlık alanları yok denecek kadar azdır. Seyrek olarak çam, meşe ve kayın ağaçları bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, turizm ve sanayiye dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında tütün, üzüm, incir, zeytin yetiştirilmekte olup, tahıl ilçe ihtiyacı karşılayacak ölçüde yetiştirilir. Bunların yanı sıra sera sebzeciliği ile meyvecilik yapılmaktadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği, kümes hayvanları ile su ürünleri üretimi ve avcılık yapılmaktadır.

Claros Apollon Mabedi ve Menderes İlçeye bağlı Kısıkköy Organize sanayi Sitesinde çeşitli ticari kuruluşlar olup, Narenciye ürünlerini ambalajlama ve kasa yapım fabrikası, zeytin yağı kombinaları, tavukçuluk işletmeleri,Tekel yaprak tütün bakım atölyeleri ve Danonesa Şaşal içme suyu işletmeleri vardır. Ayrıca 1979 yılından beri perlit işletmesi çalışmalarını sürdürmektedir.

İlçe topraklarında perlit, kalorisi yüksek kömür, az miktarda linyit yatakları ve çimento hammaddesi bulunmaktadır. Son yıllarda Efemçukuru Köyü yakınlarında altın madeni bulunmuştur.

Menderesin Eski Çağ tarihine inen bir geçmişi vardır. Yörede Claros, Notion ve Kolophon (Değirmendere) antik kentleri bulunmaktadır. MÖ.VI.-VII. Yüzyıllarda kehanet merkezi olarak tanınan Clarosta Apollon adına bir mabet yapılmıştır. Helenistik dönemde (MÖ.300-MS.20) yöre daha da önem kazanmış, Clarosun çevresinde İonianın antik kentleri kurulmuştur. Apollon Mabedinin çevresindeki sunağa sunulan adakların çeşitliliği ve kalitesi yörenin oldukça zengin ve refah olduğunu göstermektedir. MÖ.III.Yüzyılda Kolophon’un yıkılmasından ötürü burada yaşayanlar göç etmişlerdir. Yöre Büyük İskenderden sonra Suriye kralı III.Antiochosun ve Pergamon Krallığının yönetimine girmiş, vasiyet yolu ile Pergamon Krallığının Romaya bağlanmasından sonra Romalılar buraya egemen olmuşlardır. Menderes yöresi Roma ve Bizans döneminde de önemini korumuş ve yerleşim yerlerinde yaşam sürmüştür. Bizans döneminde Notion önemli bir Piskoposluk merkezi olmuştur.

Malazgirt Savaşından (1071) sonra Selçuklular Batı Anadoluya yerleşmiş, ardından Aydınoğulları buraya hakim olmuştur. XIV.yüzyılın sonlarında Yıldırım Beyazıt İzmir ile birlikte Menderesin de bulunduğu yöreyi ele geçirmiştir. Ardından Timur buradaki Rodos Şövalyelerini ortadan kaldırmış, Yıldırım Beyazıt’ı yendikten sonra Aydınoğulları bir süre daha yöreye hakim olmuş ve 1415’te Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde İzmir ile birlikte burası da önemini korumuş Kanuni Sultan Süleyman Rodos fethinden önce bir süre burada konaklamıştır. I.Dünya Savaşından sonra Yunan işgaline uğramış, 9 Eylül 1922’de bu işgalden kurtarılmıştır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Kehanet merkezi olan Claros ile Kolophon ve Notion Antik kentlerinin kalıntıları bulunmaktadır.

İlçenin yüzölçümü 775 km²’dir. Değirmendere, Görece, Gümüldür, Menderes, Oğlananası, Özdere ve Tekeli olmak üzere 6 beldesi ve 20 köyü bulunmaktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı’na göre toplam nüfusu 73.002dir. Bu nüfusun 16.792si merkezde, 56.210 u belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçede 38 İlköğretim Okulu, 3 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 9694 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 470 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede, 9 Sağlık ocağı, 1 SSK Dispanseri hizmet vermektedir.Yakın zamana kadar Cumaovası olan ismi 1989 yılında alınan kararla Cumaovası Havaalanının isminin Adnan Menderes Havalimanı şeklinde değiştirilmesiyle ilçenin de adı Menderes şeklinde değiştirilmiştir.
İlçe ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli yer tutar. Arpa, buğday, pamuk, tütün, narenciye ve seracılık önemli gelir kaynağıdır. Son yıllarda çeşitli dallarda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları kurulmuştur. İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı ilçe sınırlarındadır. İlçenin 40 km lik sahil şeridinde birbirinden güzel kıyı, koy ve turistik tesisleri, turizmin gelişmesini sağlamaktadır. Menderes in yakınında da Oğlananası adında bir belde bulunmaktadır. Türkiyenin Diyarbakır,Malatya,Bitlis,Tunceli,Siirt,Kars,Şırnak,Hakkari gibi vilayetlerden çok sayıda aileler Menderese yerleşmiştir. Bölge hızla göç almaktadır.
MENDERES İLÇESİ Fotoğraf Galerisi