Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
      BORNOVA HAMAMLARI
      DÄ°KÄ°LÄ° HAMAMLARI
      KARABAÄžLAR HAMAMLARI
      ALÄ°AÄžA HAMAMLARI
      MERKEZ HAMAMLARI
      BAYINDIR HAMAMLARI
      BERGAMA HAMAMLARI
      BEYDAÄž HAMAMLARI
      Ã‡EÅžME HAMAMLARI
      FOÇA HAMAMLARI
      KARÅžIYAKA HAMAMLARI
      KEMALPAÅžA HAMAMLARI
      KINIK HAMAMLARI
      KÄ°RAZ HAMAMLARI
      MENDERES HAMAMLARI
      MENEMEN HAMAMLARI
      Ã–DEMÄ°Åž HAMAMLARI
      SEFERÄ°HÄ°SAR HAMAMLARI
      SELÇUK HAMAMLARI
      TÄ°RE HAMAMLARI
      TORBALI HAMAMLARI
      URLA HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
Güzelhisar Tabakhane Mahallesi Hamamı – (Aliağa)

Kaza-i Güzelhisar’da şimdi üçü yok olmuş, birinin salt tabandan az yukarı duvarları görülebilen, dört hamamdan bahsedilmektedir. Birinci hamam iki oluklu çeşme yanındaydı. İkincisi ile Balaban derede, Koca Hacıoğlu Mehmet Aslan’ın bahçesinin ucunda yer almaktadır. Üçüncü ise hamam alanı mevkisindedir. Dördüncüsünün yeri tam belirlenmese de Kuyumcu çeşmesi civarında olmalıdır.

Üç nolu hamam Tabakhane Mahallesi Hamam alanı denilen yerdedir.

III. Nolu Tabakhane Mahallesi hamamı:

Bina çarşıdan Kavaklı mevkisine doğru gidildiğinde, 150 m mesafede solda hala yok edilemeyen, 1 m kadar yüksek duvarlar görülür ki, üst tarafı ise yıkılmıştır.

Burası, Bizans dönemine kadar giden eski bir hamam yeridir. Kitabe yoktur. İnşa tarihini bize açıklayacak taş, belge, bilgi ve vakıf kaydı yoktur. Köşelerde siyah ve düzgün bazalt taş kullanılmıştır. Duvarlarda tamamı düzgün olmayan küfeki sarı taş ve beyaz düz taş mermer kullanılmış olup, bunlar birbirine Horasan denilen harçlar tutturulmuştur. Bundan kırk beş-elli yıl önce, duvar yüksekliği 2 m’yi geçmekteydi. Çevredeki insanlar bir kısım taşları, söküp kendi inşaatlarında kullanmışlardır.

Yapı kuzey-güney yönünde dikdörtgen bir plan gösterir. Şu anda hamamın kuzey yönünde kerpiç bir ev mevcuttur. Kazı yapılmadığından nasıl bir örtü şekli vardı tahmin yapılamıyor. Tonoz mu, düz çatı mı, kubbe mi ancak arkeolojik kazı ile ortaya çıkabilir. Giriş yeri (ana kapı) doğudan olması şekil bakımından uygunluk gösteriyor. Birinci oda soyunmalık olup, 3.80*2.00 m ölçüsündedir. 2. oda ılıklık diye belirlenmiştir. 3.80*3.60 m. ölçüsündedir. 3. oda 3.60*3.60 m ölçüsünde olup, kare bir mekan olduğunu tespit ettik. Belki de üzeri kubbe ile örtülüydü. Bu oda halvet olmalıdır. Bu odanın doğusunda ise 3.60*2.00 m ölçüsünde, tuvalet ve tıraşlık olduğunu düşündüğüm, dördüncü bir oda daha vardır.

Ilıklığın kuzeyinde ise daire biçimli külhan yer almakta, içi tuğla ile inşa edilmiştir. Yine ılıklık diye söylenen odanın batı kısmında, çıkıntılı bir duvar yer almakta. Burası su deposu olmalıdır. Batıdaki bir kuyudan su, dolap tabir edilen bir düzenekle depoya doldurulmuş olmalıdır. Su toprak künk- lerle depodan külhan üzerine, buradan da odalara dağılmakta idi. Alttan ısıtmalı olduğunu düşündüğüm bu yerin zeminindeki sırlı tuğlalar, çevredeki bazı evlerin fırınlarına taşınıp, inşaatta kullanılmıştır. Güneybatıdaki halvet diye söylenen odanın altından çıkan pis su tahliye borusu, (toprak künk) erozyon neticesi toprak yüzeyine çıkmıştır. Odada göbek taşı var mı? Kur- nalar nerede? Yüzeyden belirgin değildir. Bazı yönleri ve örtü biçimi tam belirlenemediğinden diğer bir hamamla karşılaştırması yapılamamıştır. Bu hamamın on dokuzuncu yüzyıl sonuna kadar işletildiği söylenmektedir.

Hisar, kule, konak gibi yapılar tamamen ortadan yok olmuşlardır. Ancak hisarın yeri Koca tepedir.

KAYNAK: GÜZELHİSAR ALİAĞA ÇEVRESİ İLE BİRLİKTE (CEVAT YILDIRIM)

FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
Güzelhisar Tabakhane Mahallesi Hamamı – (Aliağa) Fotoğraf Galerisi